

INTERREG Vlaanderen-Nederland voor groener, slimmer en socialer Europa
Impuls voor het stimuleren van de Vlaams-Nederlandse samenwerking.
INTERREG Vlaanderen-Nederland
De Europese Commissie heeft goedkeuring gegeven aan het INTERREG Vlaanderen-Nederland programma. Dat betekent een impuls van ongeveer € 200 miljoen voor het stimuleren van Vlaams-Nederlandse samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen, ngo’s en overheden. Interessant als u actief bent in de grensstreek en wilt werken aan een groener, slimmer en socialer Europa.
Met het INTERREG Vlaanderen-Nederland programma intensiveert Europa haar inspanningen om de grenzen binnen de EU te vervagen en samenwerking in de Vlaams-Nederlandse grensstreek te versterken. In Nederland gaat het daarbij om de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. In België zijn dit Oost- en West-Vlaanderen, Limburg (BE), Vlaams-Brabant en Antwerpen. De afgelopen zeven jaar kende het programma bijna honderd grensoverschrijdende projecten een subsidie toe, goed voor zo’n € 150 miljoen. In vergelijking met de vorige perioden heeft het nieuwe programma tot en met 2027 een fors hoger budget. Het doel van de EU hierbij is: ‘Grensoverschrijdende samenwerking voor een slimmer, groener én socialer Europa, zonder grenzen’.
Actuele uitdagingen
INTERREG Vlaanderen-Nederland ondersteunt samenwerking tussen Vlaamse en Nederlandse bedrijven voor een beter Europa. Inspelen op actuele uitdagingen is daarbij een belangrijk aspect. Het INTERREG Vlaanderen-Nederland programma zet de komende jaren nóg sterker in op onderstaande uitdagingen:
- Antwoorden bieden op de energiecrisis. Vlaanderen, Nederland en de acht betrokken grensprovincies investeren in een versnelde transitie richting energie-efficiëntie;
- De klimaatverandering tegengaan en inzetten op rampenpreventie, zoals het voorkomen van droogte in de landbouw door industrieel gezuiverd afvalwater ter beschikking te stellen op de akkers van land- en tuinbouwers;
- Lessen trekken uit de COVID-pandemie. Toen de grenzen sloten waren er verschillende grensobstakels. Het INTERREG-programma zet in op een betere communicatie tussen grensgemeenten en op het verankeren van duidelijke richtlijnen en procedures bij volgende crisissen. Daarnaast ligt de focus ook op de grensoverschrijdende communicatie en samenwerking in de zorgsector en de actuele personeelsschaarste in deze sector;
- Sterke focus op de burger: in alle thema’s worden projecten aangemoedigd om niet alleen te denken aan de burger, maar deze ook effectief te betrekken.
Alle organisaties met rechtspersoonlijkheid kunnen subsidie aanvragen. Projecten worden voor maximaal 50% van de subsidiabele kosten gefinancierd met EFRO-middelen en er is geen minimum- of maximumbudget per project. Belangrijk bij een aanvraag is dat er grensoverschrijdende samenwerking plaatsvindt met minstens één Vlaamse en één Nederlandse partner per project. Projecten hebben een projectperiode van maximaal drie jaar. Een ander belangrijk punt is dat een project een brede en structurele impact heeft op het verbeteren van grensoverschrijdende samenwerking.
De eerstvolgende call wordt gepubliceerd in het voorjaar van 2023.


Wilt u meer weten over het INTERREG Vlaanderen-Nederland programma? Neem contact met mij op!


Subsidie voor innovatieve Europese duurzaamheidsprojecten.
Interreg

Heeft u plannen om de stap naar het buitenland te wagen? Bekijk uw subsidiemogelijkheden.
Subsidies internationaal