ITEA subsidie voor strategische softwareontwikkeling
Werk je aan een strategisch softwareontwikkelingsproject?
Wat is ITEA?
Werk je samen met partners aan een strategisch softwareontwikkelingsproject? Dan kun je deelnemen aan een Europees subsidieprogramma specifiek voor software-innovatie: Information Technology for European Advancement, afgekort ITEA.
Information Technology for European Advancement (ITEA) is het Eureka-cluster voor software-innovatie. Industrie, mkb-bedrijven, startups en kennisinstellingen werken hierin samen aan gefinancierde projecten. Het doel is om innovatieve ideeën om te zetten naar nieuwe producten, banen, economische groei en voordelen voor de samenleving.
Voor wie?
ITEA is een industriegedreven en toepassingsgericht programma. Het bestrijkt een breed scala aan thema’s op het gebied van digitalisering:
- Smart Mobility;
- Smart Healthcare;
- Smart Energy;
- Smart Manufacturing;
- Smart Engineering;
- Smart Cities;
- Smart Security and Safety.
In het ITEA-subsidieprogramma zijn technologiegebieden, zoals artificial intelligence, big data, simulatie en high-performance computing belangrijk voor concrete bedrijfstoepassingen.
Eén keer per jaar biedt ITEA de mogelijkheid om onderzoeks- of projectvoorstellen in te dienen die passen in het domein van software-innovatie. Hiervoor wordt jaarlijks een call gepubliceerd. In een procedure bestaande uit twee fases wordt de kwaliteit van het projectvoorstel geëvalueerd en verbeterd. Dit moet leiden tot een selectie van hoogwaardige projectvoorstellen die het officiële ITEA-label krijgen. Dit label biedt projectpartners de mogelijkheid om overheidsfinanciering aan te vragen bij hun nationale overheidsinstanties.
Consortia en projectkenmerken
Als je gebruik wilt maken van het ITEA-subsidieprogramma, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen.
- Projectconsortia moeten ten minste twee verschillende partners hebben uit twee verschillende landen, waarvan één een Eureka-lid is en de ander een Eureka-lid of een Eureka-geassocieerd land.
- Projectconsortia bestaan uit partners vanuit het bedrijfsleven, het midden- en kleinbedrijf (mkb), onderzoeksinstituten, universiteiten en gebruikersorganisaties (profit of non-profit).
- ITEA-projecten zijn industriegedreven, technisch innovatief en bedrijfsgericht.
- ITEA-projecten omvatten doorgaans tussen de 40 en 350 manjaren en duren gemiddeld maximaal drie jaar.
- De financieringsbijdrage is afhankelijk van het budget en regelgeving per land.
Aanvragen in twee fases
Bij het aanvragen van ITEA-subsidie doorloop je twee fases.
- Een Project Outline (PO)
Deze PO geeft een kort overzicht van het project, de projectdoelen, innovatie, gerichte bedrijfsimpact en het consortium. Projecten die positief worden beoordeeld, krijgen een uitnodiging voor de tweede fase. - Een Full Proposal Project (FPP)
De FPP beschrijft het volledige projectplan en hoe het project wordt uitgevoerd en beheerd. Goedgekeurde FPP's krijgen het ITEA-label.
Na het verkrijgen van het ITEA-label kunnen partners financiering aanvragen via hun nationale overheidsinstanties. Het ITEA-label wordt onderschreven door alle Eureka-lidstaten.
Deadlines en tijdschema ITEA4 call 2023-2024
Opening call | 12 september 2023 |
ITEA Project Outline Preparations Days | 13-14 september 2023 |
Deadline Project Outlines (PO) | 13 november 2023 |
Letter of Intent | 27 november 2023 |
Announcement of PO's invited for Full Project Proposal (FPP) submision & rejected PO's | 19 december 2023 |
Deadline for submission of FPP's | 19 februari 2024 |
Declaration of Acceptance (DoA) | 4 maart 2024 |
Announcement of labelled and rejected FPP's | 25 maart 2024 |
National funding applications | Q4 2023 – Q2 2024 |
Wil je meer weten over het ITEA-subsidieprogramma? Neem contact met mij op
Samen maken we jouw innovatie tot een succes
Innovatie tools
Subsidies
Daarom een subsidietraject via Epiic
Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.
- Uitgekiend stappenplan
Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft. - Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet je zeker dat jouw project aan alle voorwaarden voldoet en je geen voordeel misloopt. - Een echte gesprekspartner
Kennis van jouw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merk je direct. Je zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die jouw huis is.