Circulaire oplossingen met subsidie KIA-CE
Versnel je circulaire innovaties als ondernemer en krijg een duurzame voorsprong
Ben je als ondernemer bezig met de ontwikkeling van volledig nieuwe circulaire producten, processen of diensten? Dan kun je in aanmerking komen voor de subsidieregeling Kennis en Innovatie Agenda – Circulaire Economie (KIA-CE).
Overgang naar een circulaire economie
In de strijd tegen klimaatverandering en uitputting van natuurlijke hulpbronnen is de overgang naar een circulaire economie cruciaal. Om innovatie en kennis op het gebied van circulaire economie te stimuleren, heeft de Nederlandse overheid de subsidieregeling KIA-CE opgesteld. Deze subsidieregeling biedt financiële ondersteuning aan ondernemers die bijdragen aan de ontwikkeling en implementatie van circulaire oplossingen. Het doel van de subsidieregeling? Dat is het maximaliseren van grondstofefficiëntie en het minimaliseren van onze ecologische voetafdruk.
Welke subsidiemogelijkheden zijn er voor je innovatieve circulariteitsproject?
De Nederlandse overheid focust binnen de subsidieregeling op drie belangrijke waardenketens: bouw, maakindustrie en consumptiegoederen. Binnen deze drie waardenketens zijn er twaalf categorieën waarvoor je subsidie kunt aanvragen:
Categorie Bouw
- Woningen
- Kantoren
- Bruggen en viaducten
Categorie Maakindustrie
- Kapitaalgoederen (werktuigen, machinebouw, medische apparatuur en productieapparatuur, elektromotoren, generatoren, transformatoren, computers en communicatie- en meetapparatuur)
- Circulaire windparken
- Circulaire zon-PV-systemen
- Circulaire klimaatinstallaties (in gebouwen)
Categorie Consumptiegoederen
- Elektrische en elektronische apparaten
- Meubels
- Textiel
- Verpakking en wegwerpproducten
Je kunt binnen de categorieën subsidie krijgen voor drie typen circulariteitsprojecten:
- Technologisch onderzoek en technologische ontwikkeling gericht op een nieuw of sterk verbeterd product, dienst of proces.
- Onderzoek naar gedrag van consumenten, bedrijfs- of verdienmodellen.
- Een combinatie van 1 en 2.
Voorwaarden voor subsidie
Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet je project binnen een van de categorieën aantoonbaar bijdragen aan een circulaire economie. Het is belangrijk dat je circulaire innovatie op een zo’n hoog mogelijk niveau bijdraagt aan de strategieën van circulariteit: R-ladder – Strategieën van circulariteit (rvo.nl). Zijn je innovaties alleen gericht op recover (verbranding van materialen met energieterugwinning) of recycle (materialen verwerken tot dezelfde of mindere kwaliteit)? Dan kom je niet in aanmerking voor subsidie.
Duur en samenwerking van je project
Je project moet zich daarnaast kenmerken door een evenwichtige samenwerking met andere partijen. En je project mag maximaal twee jaar duren. Het subsidiepercentage ligt tussen de 40% en 60%, afhankelijk van de grootte van je onderneming. Onderzoeksorganisaties ontvangen 80% subsidie.
RVO beoordeelt je subsidieaanvraag op basis van een tenderprocedure. Alleen de subsidieaanvragen met de hoogste score ontvangen subsidie.
Wanneer kun je subsidie aanvragen?
De subsidieregeling is momenteel gesloten. Houd onze website in de gaten voor eventuele nieuwe openstellingen.
Samen naar een circulaire economie
Draag je met je samenwerkingsproject bij aan de circulariteitsdoelen van Nederland en wil je een dusdanige impact maken in de markt én op je omgeving? Dan komen wij graag met je in contact om samen naar de mogelijkheden te kijken.
Benieuwd naar de subsidiemogelijkheden voor je circulair product, proces of dienst? Neem contact met mij op!
Ook interessant voor je