Kosteneffectief verduurzamen in de industrie met VEKI-subsidie
Wil je kosteneffectief verduurzamen? VEKI biedt mooie kansen. Subsidie aanvragen kan tot 31 januari 2025.
Doelgroep VEKI
De subsidie Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI) is voor industriële bedrijven die willen investeren in CO₂-reducerende maatregelen waarvan de werking is bewezen. De subsidie is bedoeld voor maatregelen met hoge investeringskosten en een terugverdientijd langer dan vijf jaar.
Type projecten VEKI
VEKI richt zich op projecten die draaien om bijvoorbeeld opslag en hergebruik van restwarmte of de inzet van andere grondstoffen en droogtechnieken. Je kunt subsidie aanvragen voor investeringen die vallen onder de volgende thema’s:
- Energie-efficiëntie: doel is dat een onderneming minder energie gaat verbruiken binnen een productieproces. Het gaat hierbij niet om het opwekken van hernieuwbare energie.
- Recycling en hergebruik van afval: hier gaat het om het verwerken van afvalstoffen tot nieuwe producten, materialen of grondstoffen. Dit voor het oorspronkelijke doel óf voor een ander doel. Energieterugwinning valt niet onder dit thema.
- Lokale infrastructuurvoorzieningen: binnen dit thema draait het om investeringen in lokale infrastructuurvoorzieningen.
- Overige CO2-besparende maatregelen: de investering moet leiden tot een reductie van de uitstoot van CO₂ of andere broeikasgassen binnen (het productieproces van) de onderneming die subsidie aanvraagt.
Wat zijn de subsidievoorwaarden voor VEKI?
- Je bent actief in de sector industrie.
- Het gaat om investeringen in apparaten, systemen en technieken die zonder subsidie niet binnen vijf jaar zijn terugverdiend.
- Het project is nog niet gestart.
- De financiering voor de eigen bijdrage is rond.
Let op: projecten die niet in aanmerking komen zijn:
- projecten enkel en alleen voor het ontwerp en de productie van milieuvriendelijke producten;
- projecten die de subsidieontvanger niet direct een milieuvoordeel opleveren in de eigen onderneming;
- projecten voor biobrandstoffen. In Nederland geldt een bijmengverplichting voor hernieuwbare energie in het vervoer in Nederland;
- projecten voor CO2-afvang, -opslag en -hergebruik (inclusief projecten op het gebied van zogenaamde blauwe waterstof);
- projecten die enkel de pre-engineering van een installatie zijn. Het gaat erom dat je de installatie binnen de realisatietermijn in gebruik neemt;
- projecten die gaan over de aanschaf of ombouw van mobiel bouwmaterieel (bouwwerktuigen, hulpfuncties, bouwvoertuigen en zeegaande bouwvaartuigen).
Hoeveel subsidie?
Afhankelijk van de investering kun je rekenen op een subsidie die 30% tot 70% van de projectkosten vergoedt. Het subsidiebedrag is voor bedrijven in het mkb minimaal € 30.000, voor grootbedrijven minimaal € 125.000.
Wil je VEKI subsidie aanvragen? Dat kan tot 31 januari 2025. De beoordeling vindt wel plaats op volgorde van binnenkomst. Neem dus zo snel mogelijk contact met ons op om je projectidee te bespreken.
Meer weten over je subsidiekansen? Neem contact op met mij
Ook interessant voor je
Samen maken we jouw innovatie tot een succes
Epiic neemt het volledige subsidietraject uit handen
Daarom een subsidietraject via Epiic
Wil je je innovatiekracht vergroten? Of wil je investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of personeel? Vaak gaat het om kostbare trajecten. Overheden zien gelukkig het belang. Er zijn veel interessante subsidies.