Placeholder for Zonnepanelen gebouwZonnepanelen gebouw

Lagere Energie-investeringsaftrek in 2024, toch interessante kansen

Ook in 2024 wil de overheid ondernemers stimuleren om te investeren in duurzame energie en energiebesparende technieken. Daarom is er de Energie-investeringsaftrek. Er zijn een aantal wijzigingen ten opzichte van vorig jaar. We zetten ze op een rij.

06 februari 2024

Energie-investeringsaftrek EIA

Een energiezuinige investering? Via de Energie-investeringsaftrek ontvang je fiscaal voordeel bij de aanschaf van duurzame bedrijfsmiddelen. Alle investeringen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel staan op de Energielijst die de overheid jaarlijks publiceert.

Dit jaar is de regeling op een aantal punten gewijzigd. Zo is de Energie-investeringsaftrek (EIA) verlaagd van 45,5% naar 40%. Het totale budget is wel verhoogd, met € 10 miljoen. Ook de Energielijst waarop de investeringen staan die voor EIA in aanmerking komen, is aangepast, net als sommige voorwaarden. De regeling is nog steeds interessant als je wilt investeren in verduurzaming. Check dus vóór aanschaf altijd de mogelijkheden.

Meer weten? Download het gratis whitepaper 'EIA en MIA: fiscaal voordeel voor duurzaam bedrijfsmiddel'.

Duurzame investeringen 2024

Investeren in aanschaf zonnepanelen

Je kunt de Energie-investeringsaftrek aanvragen voor de investering in een kleinschalige zonnestroominstallatie. Het moet hierbij net als in 2023 gaan om een kleinverbruikersaansluiting (3x80A). Toegevoegd is de eis dat het gaat om een installatie van maximaal 55kW.

Investeren in warmtepompen

Alleen warmtepompen in bestaande bouw komen nog in aanmerking voor EIA. De omschrijving lucht/ lucht <12kW is verwijderd vanwege de lange terugverdientijd.

Investeren in energiebesparende processen

Energiezuinige, transkritische CO2 koelvriesinstallaties in supermarkten zijn inmiddels gangbaar en komen daardoor niet meer in aanmerking voor EIA. Voor installaties toegepast in situaties anders dan supermarkten zijn de eisen aangepast.

Energiebesparing in transportmiddelen

Door de korte terugverdientijd is de lichtgewichtlaadbak voor vrachtwagens van de Energielijst gehaald. De omschrijving van de meesturende en intrekbare achteras is aangepast. Ook vrachtwagen-bakwagens komen nu in aanmerking voor EIA.

Balanceren van energie in de energie-infrastructuur

Voor de code mobiele elektriciteitsvoorzieningen zijn de lithiumaccu’s vervangen door accu’s die geen lood bevatten. De code is hierdoor breder toepasbaar.

Energietransitie en CO2-emissiereductie

De code mobiel elektrisch werktuig kent een aanpassing in de omschrijving. Het te vervangen werktuig mag in 2024 een vaste bestuurdersplaats hebben.

Kansen Energie-investeringsaftrek in2024

Wil je in 2024 investeren in een energiezuinig of energiebesparend bedrijfsmiddel? Graag kijken we samen met je waar de mogelijkheden liggen. Let op: een aanvraag voor fiscaal voordeel moet je altijd binnen drie maanden na het tekenen van een koopovereenkomst ingediend hebben.

Download gratis
Placeholder for Groene landbouwGroene landbouw

Download het whitepaper

Fiscaal voordeel investering met EIA en MIA

Wil je investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Vraag fiscaal voordeel aan via de EIA en MIA\Vamil. Download het whitepaper.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Maarten RommeMaarten Romme
Neem contact met mij op

Maarten Romme
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-10811042

Linkedin

Ook interessant voor je

Placeholder for Zonnepanelen gebouwZonnepanelen gebouw
WhitepaperDuurzaam bedrijfspand? Fiscaal voordeel en subsidie

Wil je investeren in de bouw of verbouw van een bedrijfspand? Download het gratis whitepaper en lees alles over uw subsidiekansen.

Placeholder for ElektriciteitsmeterElektriciteitsmeter
NieuwsEnergiekosten omlaag? Investeer nu in verduurzamingsmaatregelen

De energieprijzen zijn sky high. Een goed moment om te investeren in verduurzamingsmaatregelen. Subsidies zorgen ook nog eens voor een extra impuls.

Placeholder for Zonnepanelen en windmolensZonnepanelen en windmolens
WhitepaperEIA en MIA: fiscaal voordeel voor duurzaam bedrijfsmiddel

Wil je investeren in energiezuinige of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? En wil je meer weten over de mogelijkheden voor fiscaal voordeel? Download het gratis whitepaper.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws