Subsidiefocus heet voortaan Epiic Daarom Epiic

Placeholder for Windmolen in polderWindmolen in polder

OPOost wordt EFRO OOST

Voor een groener en slimmer Oost-Nederland

03 november 2022

EFRO Oost 2021 - 2027 voor innovatie ondernemers in Oost-Nederland

Een van de bekendste innovatieprogramma’s voor ondernemers in Oost-Nederland is OPOost. Nu komt er een nieuw programma: EFRO Oost. Het programma loopt tot en met 2027 en in september kunt u voor het eerst subsidie aanvragen.

EFRO Oost staat voor het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De prioriteiten van het nieuwe subsidieprogramma zijn een groener en slimmer Oost-Nederland. Bij groen gaat het vooral om hernieuwbare energiebronnen en slimme energiesystemen en netwerken. Bij slim om valorisatie van kennis en innovatie. De focus van het programma ligt op de verschillende transities die de komende decennia een belangrijke rol gaan spelen. EFRO streeft ernaar om door samenwerking en kennisdelen maatschappelijke problemen op te lossen.

Samenwerken binnen EFRO Oost

De kracht van EFRO Oost ligt dus in de samenwerking tussen de verschillende expertises. Het programma richt zich op de volgende cross-overs:

Voor de openstellingen zijn er twee actielijnen:

 1. Samenwerking van het mkb met elkaar, het grootbedrijf en/of een kennisinstelling, waarbij de focus op marktgerichte innovaties ligt. Het minimale TRL-niveau is 4.
 2. Marktgerichte innovatie via (gedeelde) test- en demonstratiefaciliteiten.

Voor het nieuwe programma is een budget van € 126 miljoen gereserveerd. Een deel van het totale budget wordt gereserveerd voor een revolverend fonds waarmee individuele mkb-bedrijven geholpen kunnen worden.

Eenvoudigere verantwoording

Bij voorgaande openstellingen was er vaak kritiek op de verantwoording die tijdens en na uitvoering van het project afgelegd moest worden. Naar deze kritiek is geluisterd. De administratieve lasten zijn verlaagd. Zo wordt er niet meer gewerkt met loonkosten op basis van werkelijke kosten, maar op basis van het vaste uurtarief (uitzonderingen daargelaten). Ook voor kostenposten van € 250 en minder geldt een nieuwe manier van verantwoorden om de lasten te verlichten.

Meer informatie of een keer sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Joost
Placeholder for Joost SimkensJoost Simkens
Wilt u meer weten over EFRO Oost of bent u geïnteresseerd in deelname? Neem contact met mij op

Joost Simkens
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-51498348

Linkedin

Samen maken we uw innovatie tot een succes

Innovatie zorgt voor vragen. Epiic heeft de antwoorden.

Innovatie tools

Van innovatie naar een succesvol project met de innovatie tools van Epiic

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

 • Uitgekiend stappenplan
  Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
 • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
  Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt.
 • Een echte gesprekspartner
  Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.
Placeholder for NTrans Technologies cellenNTrans Technologies cellen

Kennis en expertise een must bij de subsidieaanvraag voor EFRO

Klantverhaal NTrans Technologies, Marco de Boer