Placeholder for Zonnepanelen gebouwZonnepanelen gebouw

SDE++ aanvragen? Bereid je goed voor

De afgelopen SDE++-ronde was weer erg populair. Er zijn veel plannen ingediend voor de opwekking van duurzame energie of het verminderen van CO2-uitstoot. Tijdens de beoordeling bleek helaas dat een groot deel van de aanvragen niet in aanmerking kwamen voor subsidie. Zonde zegt het RVO. Wil je SDE++ aanvragen? Zorg voor een goede voorbereiding.

08 juli 2024

SDE++

Op 10 september gaat de Stimuleringsregeling Duurzame Energietransitie (SDE++) weer open. De subsidie is bedoeld voor bedrijven en non-profitorganisaties die willen investeren in grootschalige opwekking van duurzame (hernieuwbare) energie of de vermindering van CO2-uitstoot. De SDE++ is heel populair omdat het ondernemers veel kansen biedt.

Resultaten 2023

In 2023 zijn 1.970 aanvragen ingediend, goed voor een bedrag van € 16,3 miljard. Dat is ruim twee keer zoveel als het beschikbare budget. Van alle ingediende aanvragen werden er 1.601 goedgekeurd. Deze projecten zorgen er samen naar verwachting voor dat er 2,4 megaton CO2 minder uitgestoten wordt. Ter vergelijking: in 2023 hebben we in ons land 150Mton CO2 uitgestoten.

De SDE++-regeling wordt het meest gebruikt voor projecten gericht op het plaatsen van zonnepanelen. In 2023 waren dat 1093 projecten voor een bedrag van € 634 miljoen. Het grootste deel van het beschikbare budget ging afgelopen jaar echter naar de categorie CO2-afvang en -opslag (€ 2 miljard). Dit werd gevolgd door geothermie met € 1,4 miljard. Voor elektrische boilers werd een bedrag van € 785 miljoen toegewezen en de laatste € 394 miljoen ging naar projecten gericht op zonneweiden.

SDE++ 2024

De openstelling van 2024 biedt een aantal nieuwe mogelijkheden. Zo komt er een aparte categorie voor natuurinclusieve zonneparken. Bij dergelijke projecten moet grond vrijgehouden worden voor flora en fauna. Voor de categorie windmolens zijn er nu mogelijkheden voor molens van maximaal 150 meter die in de buurt van radars staan. Tevens zijn er opties voor nieuwe technieken om energie op te wekken of CO2 te besparen. Zo is er nieuwe categorie procesgeïntegreerde warmtepompen.

Goede voorbereiding

Vanwege het grote aantal afgekeurde aanvragen in 2023 adviseert RVO je om een intermediair in te schakelen als je SDE++ wilt aanvragen. De experts van Epiic hebben veel ervaring met de SDE++-regeling. Zij weten precies welke stukken je moet aanleveren en hoe je de gevraagd informatie moet onderbouwen. Zo vergroot je de kans op succes.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Dennis TimmermansDennis Timmermans
Neem contact met mij op

Dennis Timmermans
Consultant subsidies bij Epiic

Bel: 06-10208935

Linkedin

Ook interessant

Placeholder for Energie zonnepanelen en windmolensEnergie zonnepanelen en windmolens
NieuwsAanspraak maken op SDE++? Een kwalitatief goed projectplan helpt

De subsidie SDE++ richt zich zowel op hernieuwbare energie als op CO2-reductie. Een goed plan? Meer kans!

Placeholder for ZonneboilerZonneboiler
NieuwsIn 2024 investeren in duurzame energie? De ISDE-subsidie wijzigt

Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) wil de overheid ondernemers en woningeigenaren stimuleren om te investeren in duurzaamheid. In 2024 wijzigt de subsidie op een aantal punten.

Placeholder for Elektrische bulldozerElektrische bulldozer
NieuwsSubsidie voor aanschaf emissieloos bouwmaterieel

Wil je investeren in emissieloos bouwmaterieel in de bouwsector? Check altijd eerst of je in aanmerking komt voor voordeel via de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB).

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws