

SLIM-subsidie uitgebreid voor scholing in cruciale sectoren
De SLIM-regeling is uitgebreid met een nieuw onderdeel. Samenwerkingsverbanden en individuele werkgevers kunnen subsidie aanvragen om hun werknemers te scholen voor een baan in een maatschappelijk cruciale sector.
Maatschappelijk cruciale sectoren
Het nieuwe onderdeel van de SLIM-regeling ‘Subsidieverstrekking ten behoeve van scholing in sectorale ontwikkelpaden’ richt zich op de zogenaamde cruciale sectoren. Dit zijn sectoren die belangrijk zijn voor onze maatschappij en waar een arbeidstekort speelt. Specifiek gaat het om de volgende sectoren:
- zorg en welzijn;
- onderwijs;
- kinderopvang;
- techniek;
- groen;
- ICT.
Opleidingen die in aanmerking komen voor SLIM
Je kunt SLIM-subsidie aanvragen voor scholing die deel uitmaakt van een erkende opleiding of een erkend ontwikkelpad. Een ontwikkelpad laat zien wat voor functies er zijn in een sector en welke opleiding je hiervoor nodig hebt. Zo kan je zien hoe je kan in- en doorstromen in een sector of kunt overstappen naar een andere sector. Een branche moet specifiek aangeven dat de opleiding relevant is voor de arbeidsmarkt.
Voor de volgende opleidingstypen kan je subsidie aanvragen:
- mbo-opleidingen in de beroepsbegeleidende leerweg, derde leerweg of onderdelen hiervan, die eindigen met een diploma of erkend certificaat;
- deeltijd- en duale hbo- en wo-opleidingen;
- non-formele opleidingen met branchewaardering en een NLQF-inschaling of onderdelen van een zodanige opleiding, voorzien van een branchewaardering;
- andere non-formele opleidingen of onderdelen hiervan met branchewaardering.
Subsidiehoogte en aanvragen
De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het opleidingsniveau. Voor mbo-opleidingen 1 tot en met 3 geldt een subsidiepercentage van 90%. Opleidingen op niveau 4 of hoger moeten uitgaan van een subsidiepercentage van 40% over de scholingskosten.
Werkgevers en geregistreerde gastouderbureaus kunnen dit onderdeel van de SLIM-subsidie aanvragen van 10 maart tot en met 30 juni 2025 en van 1 juli tot en met 10 november 2025.
Voor samenwerkingsverbanden gaat de subsidie open van 1 september tot en met 30 september 2025. Er is € 4 miljoen beschikbaar per tijdvak voor werkgevers en gastouders; voor samenwerkingsverbanden is het budget € 22 miljoen.
Wil je meer weten over de mogelijkheden die de SLIM-subsidie biedt? Check de opties en voorwaarden hier.
Meer informatie of een keer sparren?
Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.


Neem contact met mij op


Zo maak je slim gebruik van de SLIM-regeling
Download het whitepaper
Subsidieregeling SLIM voor mkb-ondernemers die hun medewerkers een leven lang willen laten leren en ontwikkelen op de werkvloer. Download het whitepaper.
Ook interessant

