Placeholder for Trein met containersTrein met containers

Subsidie Modal Shift voor goederenvervoer via water of spoor

Ben je actief in het wegtransport en overweeg je om het vervoer van goederen te verplaatsen van vrachtwagens naar trein of schip? Maak dan gebruik van de subsidieregeling Modal Shift en ontvang € 20 subsidie per container (of equivalent bij bulk).

27 juni 2024

Wat is de subsidie Modal Shift?

In de aankomende jaren staat Rijkswaterstaat voor de grootste onderhoudsopgave in de geschiedenis en gaat zij meer dan honderd bruggen, tunnels, sluizen en viaducten vervangen en renoveren. Dat betekent dat de drukte rondom deze werkzaamheden flink kan toenemen. Daarnaast zal het goederenvervoer structureel groeien. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ondersteunt ondernemers die positief bijdragen aan het verminderen van verkeersopstoppingen via de subsidieregeling Modal Shift. Modal shift verwijst naar de verandering van transportmodus. De subsidieregeling stimuleert dan ook het verplaatsen van vervoer over weg naar water en spoor.

Budget subsidie Modal Shift

Vervoer via water en spoor vermindert de verkeersdrukte, verhoogt de verkeersveiligheid en vermindert de CO₂-uitstoot. Dit jaar is er € 7,5 miljoen beschikbaar voor de subsidieregeling Modal Shift, waarvan € 5 miljoen voor vervoer van weg naar water en € 2,5 miljoen voor vervoer van weg naar spoor.

Subsidie voor verladers en expediteurs

De subsidieregeling richt zich op verladers en expediteurs. Deze ondernemers komen in aanmerking als er gemiddeld minimaal 3 TEU per dag wordt verplaatst van weg naar water of spoor, over een afstand van minimaal 35 kilometer. De subsidie bedraagt € 20 per structureel verplaatste container (of equivalent bij bulk).

Dien uw subsidieaanvraag op tijd in!

Vanaf 1 januari 2024 kun je de subsidie Modal Shift aanvragen. Een subsidieaanvraag bestaat uit een concreet voorstel voor de verplaatsing van goederen. De verdeling van het beschikbare subsidiebedrag vindt plaats op basis van de volgorde van binnenkomst van de aanvragen. Dien je aanvraag dus tijdig in.

Wil je weten welke kansen Modal Shift biedt? Onze experts adviseren je graag.

Meer informatie of een keer sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Joost
Placeholder for Joost JanssenJoost Janssen
Neem contact met mij op

Joost Janssen
Manager innovatie

Bel: 06-23928457

Linkedin

Ook interessant voor jou

Placeholder for Waterstof tankstationWaterstof tankstation
NieuwsInvesteer nu in mobiliteit op waterstof met SWIM

Vanaf 15 juli gaat de subsidie Waterstof in Mobiliteit (SWIM) open. Doel is om ondernemers te stimuleren om te investeren in mobiliteitsoplossingen op basis van waterstof. Het gaat hierbij niet alleen om de aanschaf van zero-emissie voertuigen, maar ook om de realisatie van waterstoftankstations.

Placeholder for Vliegtuig dat opstijgt tussen andere vliegtuigenVliegtuig dat opstijgt tussen andere vliegtuigen
NieuwsSubsidie voor haalbaarheidsprojecten in de luchtvaart

Zie je kansen binnen de luchtvaartsector en ben je bezig met de ontwikkeling van een nieuw product, productieproces of dienst? De tijdelijke subsidie Luchtvaart in Transitie biedt een tegemoetkoming voor haalbaarheidsprojecten.

Placeholder for Snelweg vervoerSnelweg vervoer
NieuwsSubsidie voor verduurzaming vervoersnetwerk

Wil je investeren in het verbinden van Europa? Het subsidieprogramma Connecting Europe Facility (CEF) is een belangrijk financieringsinstrument vanuit de EU. CEF ondersteunt de uitrol van hoogwaardige, duurzame infrastructuren in drie sectoren: vervoer, energie en digitaal.

Placeholder for Binnenvaartschip waterBinnenvaartschip water
NieuwsVerduurzamen binnenvaartschepen? Vraag subsidie aan

Voor het verbeteren van emissieprestaties met een interne verbrandingsmotor.

Placeholder for BinnenvaartschipBinnenvaartschip
NieuwsVergroenen binnenvaartvloot met subsidie duurzame binnenvaartmotoren

Stimuleren van verdere verduurzaming van de binnenvaartsector.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws