Subsidiefocus heet voortaan Epiic Daarom Epiic

Placeholder for Stagiaires in werkplaatsStagiaires in werkplaats

Subsidie Praktijkleren? Twee wijzigingen voor schooljaar 2022-2023

Als leerbedrijf subsidie Praktijkleren aanvragen? Voor het schooljaar 2022-2023 wijzigt de verwachte hoogte van de uitkering. Ook worden er minder bonussen uitgekeerd.

07 september 2023

Wijzigingen subsidie Praktijkleren

Biedt u als ondernemer een praktijkleerplaats aan? Dan kunt u via de subsidie Praktijkleren een tegemoetkoming aanvragen voor de uren die u besteedt aan de begeleiding van leerling- werknemers. Voor het schooljaar 2022-2023 is de regeling op een aantal punten gewijzigd:

Lagere uitkering mbo en hbo

De maximaal te verkrijgen subsidie voor het schooljaar 2022-2023 is € 2.700 per leerling. Het gereserveerde budget zorgt er echter voor dat de uitkering voor leerplaatsen in het mbo en hbo waarschijnlijk lager uitvallen. Geschat wordt dat de uitkering € 2.300 per leerling zal zijn. Dit komt omdat het beschikbare budget verdeeld moet worden over alle aanvragen. Voor vo- en wo-studenten lijkt de maximale tegemoetkoming van € 2.700 wel haalbaar.

Alleen bonus voor landbouw, horeca en recreatie

Corona was de reden dat bedrijven in conjunctuurgevoelige sectoren de afgelopen jaren een bonus kregen per leerling. Dit gold ook voor hbo-trajecten in sectoren als de techniek (inclusief ICT) en gezondheidszorg. Alleen ondernemers die een plek aanbieden voor mbo bbl-leerlingen in de landbouw, horeca of recreatie houden recht op een bonus.

Let op: voor het schooljaar 2022 - 2023 kon u tot 15 september 2023 een subsidieaanvraag indienen.

Toekomst subsidie Praktijkleren

Na een evaluatie van de bestaande regeling is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van plan de regeling Praktijkleren na 2023 met vijf jaar te verlengen. Aan het begin van het nieuwe studiejaar 2023/2024 verwachten we hier definitief meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Voor 2024 is in ieder geval € 19 miljoen gereserveerd voor de regeling Praktijkleren om het effect van de stijging van het aantal bbl-studenten in het mbo en het aantal deeltijd- en duaalstudenten in het hbo te compenseren. Zodoende kan de vergoeding van € 2.700 per leer-werkplek gehandhaafd worden.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Celine HuiskampCeline Huiskamp
Neem contact met mij op

Celine Huiskamp
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-47928531

Linkedin
whitepaper
Placeholder for Stage werkleerplaats - PraktijklerenStage werkleerplaats - Praktijkleren

Download het whitepaper

Subsidie voor het opleiden van uw personeel

Download het whitepaper en bekijk wat uw subsidiemogelijkheden zijn voor het opleiden van uw medewerkers, zodat zij over de juiste expertise beschikken.

Ook interessant voor u

Placeholder for Stage in autogarageStage in autogarage
Subsidies en personeel
WhitepaperEen leven lang leren en ontwikkelen? Zo maakt u slim gebruik van de SLIM-regeling

SLIM is een subsidieregeling voor ondernemers uit het mkb die het belangrijk vinden dat hun medewerkers een leven lang kunnen leren en zich zo verder ontwikkelen op de werkvloer.

Placeholder for Stagiaires leren in een fabriekStagiaires leren in een fabriek
Subsidies en personeel
NieuwsSubsidie Praktijkleren ook voor Derde Leerweg

Veel werkgevers weten dat zij de subsidie Praktijkleren kunnen aanvragen voor het begeleiden van leerlingen die een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) volgen. Minder bekend is dat deze subsidie ook geldt voor de Derde Leerweg. De voorwaarden op een rij.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws