Placeholder for Istock 506499481Istock 506499481

Subsidie voor het testen van biogebaseerde polyesters

In 2027 moeten ondernemers voldoen aan een circulaire plasticnorm. Dit betekent dat je als ondernemer voor een deel gerecyclede of biogebaseerde polymeren moet gebruiken in je product. Deze nieuwe norm zorgt voor uitdagingen en kosten. Daarom komen er in 2025 een aantal nieuwe subsidies om je in deze transitie te ondersteunen, waaronder de STCB.

31 maart 2025

Subsidie Testen circulaire biopolyesters (STCB)

De nieuwe Subsidie Testen circulaire biopolyesters (STCB) is ontwikkeld voor mkb’ers en kleinbedrijven. De subsidieregeling biedt een financiële ondersteuning bij het uitvoeren van testen met biogebaseerde polyesters.

STCB richt zich op ondernemers die actief (willen) zijn in de productieketen van biogebaseerde polyester. Zowel producenten en compounders, als afvalinzamelaars en recyclers kunnen een subsidieaanvraag indienen.

De subsidieregeling focust zich op duurzame kunststoffen uit plantaardige bronnen. Dit zijn polyesters op basis van suikers. Denk aan: PEF, PLA, PHA, Bio-PET en polyester coatings en harsen. De gedachte hierachter is dat deze polyesters efficiënt te maken zijn uit biogrondstoffen met een plantaardige, dierlijke of microbiologische bron. Dit soort polyesters zijn goed recyclebaar en vaak bioafbreekbaar.

Let op: deze bioplastics komen niet in aanmerking voor STCB: BioPE, BioPP en Bio-PVC.

Wat zijn de verschillen tussen de subsidieregelingen STCB en SOPV?

De nieuwe subsidieregeling STCB lijkt op de Subsidie Omschakeling Plasticverwerkers (SOPV). Het verschil tussen de regelingen ligt in de toegestane polyesters en de aanvrager. De STCB kan door de hele keten worden aangevraagd voor testen op een specifiek soort bioplastics. De SOPV richt zich slechts op een kleine groep aanvragers, maar dan wel voor alle bio- en gerecyclede plastics.

Subsidiebedrag en aanvragen

Je kunt de Subsidie Testen circulaire biopolyesters aanvragen van 18 maart tot en met 7 oktober 2025. De subsidie bedraagt 50% van de subsidiabele kosten van de test en bedraagt maximaal € 25.000.

Wist je dat er naast de STCB nog meer subsidies zijn die zich richten op het circulair maken van plastics? Je vindt het overzicht hier.

Whitepaper
Placeholder for Circulaire economieCirculaire economie

Download het whitepaper

Op weg naar een circulaire bedrijfsstrategie

Wil je weten welke stappen je moet zetten richting een circulaire bedrijfsstrategie?

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Joost SimkensJoost Simkens
Neem contact met mij op

Joost Simkens
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-51498348

Linkedin

Ook interessant voor je

Placeholder for Flessen plastic die circulair gemaakt wordenFlessen plastic die circulair gemaakt worden
Circulaire economie
NieuwsCirculair maken van plastic? Nu met subsidie

Focus je je als ondernemer op het verwerken van plastic en het maken van polymeren plastic producten? Dan is de nieuwe subsidieregeling SOPV interessant. Via deze regeling kun je jaarlijks subsidie aanvragen voor het verwerken van (meer) gerecyclede producten of bio-gebaseerde polymeren in producten.

Placeholder for Header website artikel circulair ondernemenHeader website artikel circulair ondernemen
Circulaire economie
TalkshowSamen naar een circulaire keten

Weten hoe je samen tot een circulaire keten komt? En benieuwd welke rol je daarin speelt? Bekijk onze talkshow over circulair ondernemen.

Placeholder for Polymeer plastic korrelsPolymeer plastic korrels
NieuwsSamen plastic nog beter recyclebaar maken: vraag subsidie aan

Wil je samen met ketenpartijen aan de slag om plastic circulair te maken? Tot 20 mei kun je de subsidie Circulair Plastics NL aanvragen.

Placeholder for Video subsidies still 3Video subsidies still 3

Epiic neemt het volledige subsidietraject uit handen

Daarom een subsidietraject via Epiic

Wil je je innovatiekracht vergroten? Of wil je investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of personeel? Vaak gaat het om kostbare trajecten. Overheden zien gelukkig het belang. Er zijn veel interessante subsidies.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws