

Subsidie voor innovaties in de maakindustrie die luchtvaart verduurzamen
De hightech sector in Nederland levert essentiële kennis en onderdelen voor de internationale vliegtuigindustrie. De sector levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van de civiele luchtvaartsector.
Subsidie voor de vliegtuigmaakindustrie
De vliegtuigmaakindustrie in Nederland kent internationale bekendheid. Nederlandse bedrijven ontwikkelen en produceren hoogwaardige componenten, zoals vleugelonderdelen, landingsgestellen en bekabelingssystemen. Deze producten vragen om grote precisie, kwaliteit, innovatie en hoogwaardige materialen. De vliegtuigmaakindustrie produceert essentiële onderdelen en technologieën voor internationale vliegtuigbouwers, zoals Airbus, Boeing en Lockheed Martin. Ook zijn er diverse innovatieve bedrijven bezig zijn met het ontwikkelen van elektrisch vliegen. Daarnaast staat het Nationale Lucht- en Ruimtevaart laboratorium internationaal hoog aangeschreven voor onderzoek naar en ontwikkeling van een duurzame, veilige en effectieve luchtvaart.
Investeren in verduurzaming is binnen de vliegtuigmaakindustrie een belangrijk onderwerp. De Nederlandse overheid opent daarom deze zomer opnieuw het subsidieprogramma TSH Vliegtuigmaakindustrie. Wil je investeren in de uitvoering van een onderzoeksproject? Dan is deze nieuwe openstelling interessant.
Nieuwe subsidieronde TSH Vliegtuigmaakindustrie
Onderzoeks- en ontwikkelprojecten die een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de civiele luchtvaart komen in aanmerking voor deze subsidie. Samenwerkingsverbanden bestaande uit nationale en/of internationale partijen kunnen een aanvraag indienen. Het gaat hierbij om zowel bedrijven als kennisinstellingen die samen als doel hebben de civiele vliegtuigontwikkeling te versterken.
Tip: Ook projecten rond de ontwikkeling van onbemande luchtvaartuigen (UAV’s) en drones komen in aanmerking, zolang het project tot doel heeft om de civiele luchtvaartsector te verduurzamen. Dit zijn onderwerpen die onder andere subsidiabel zijn:
- alternatieve voorstuwing;
- lichtgewicht composieten;
- ondersteunende technologieën.
Subsidie aanvragen
De te verkrijgen subsidie bedraagt maximaal:
- 100% voor fundamenteel onderzoek;
- 70% voor industrieel onderzoek;
- 45% voor experimentele ontwikkeling.
Je kunt je aanvraag indienen vanaf eind mei tot 12 september 2025. Je aanvraag wordt beoordeeld volgens een tenderprocedure; de best beoordeelde aanvragen ontvangen subsidie. Per project krijg je maximaal € 4 miljoen subsidie; elke deelnemer van het samenwerkingsverband moet tenminste € 125.000 subsidie aanvragen.
Wil je meer weten over TSH Vliegtuigmaakindustrie? Neem dan contact op met Joost Simkens, expert technisch innovatie en hightech systemen en materialen.


Neem contact met mij op
Ook interessant voor jou
Epiic neemt het volledige subsidietraject uit handen
Daarom een subsidietraject via Epiic
Wil je je innovatiekracht vergroten? Of wil je investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of personeel? Vaak gaat het om kostbare trajecten. Overheden zien gelukkig het belang. Er zijn veel interessante subsidies.

