Subsidiefocus heet voortaan Epiic Daarom Epiic

Placeholder for Vissersboot op zeeVissersboot op zee

Subsidie voor minder energieverbruik in de visserij

Wilt u investeren in vissersvaartuigen om brandstof, energie en geld te besparen? Via de subsidie ENERGIEVIS krijgt u tot een maximum van 50% van de subsidiabele kosten vergoed.

03 augustus 2023

ENERGIEVIS, subsidie voor verduurzaming visserij

De roep om duurzaamheid wordt steeds luider. Ook in de visserijsector en de scheepvaart. Het is van essentieel belang dat we erkennen dat onze oceanen en zeeën een kostbaar ecosysteem vormen en dat bescherming en behoud ervan een must is. Concreet betekent dit dat de visserij voortdurend wordt uitgedaagd om, in de gehele keten, zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Dit heeft invloed op onder andere gebruikte vangsttechnieken, maaswijdte van de netten of elektrificering van vaartuigen.

Wilt u investeren in uw vissersvaartuigen om brandstof, energie en geld te besparen? De subsidie ENERGIEVIS is gericht op innovaties die het energieverbruik in de visserij verminderen.

ENERGIEVIS voor innovatieve onderdelen

Met de subsidie ENERGIEVIS kunt u vaartuigen aanpassen met innovatieve onderdelen. Zo wordt uw vaartuig duurzamer en uw bedrijf toekomstbestendiger.

Via de subsidie ENERGIEVIS krijgt u maximaal 50% van de subsidiabele kosten vergoed. Dit tot een maximum van € 1.250.000 per eigenaar van een vissersvaartuig.

U kunt subsidie aanvragen voor drie groepen investeringen:

Uitgesloten zijn kosten voor onderhoud en de aanschaf van vistuigen, zoals netten en fuiken. Deze kosten vallen onder de normale bedrijfsvoering.

Voorwaarden ENERGIEVIS

Om in aanmerking te komen voor de subsidie ENERGIEVIS moet u eigenaar zijn van het vissersvaartuig (binnen segment MFL1 of MFL2) en hiermee ingeschreven staan in het Nederlands Register van Vissersvaartuigen. Alleen mkb-bedrijven kunnen subsidie aanvragen.

Een andere voorwaarde is dat u zestig dagen per jaar visserijactiviteiten hebt uitgevoerd op zee. Hiervoor wordt gekeken naar een periode van twee kalenderjaren vóór het jaar van uw aanvraag. Dat kan 2021 en 2022 zijn.

De installatie waarin u investeert zorgt voor een efficiënter energieverbruik. De investering moet binnen twee jaar na toekenning van de subsidieaanvraag gedaan worden. Over de investering mag u nog niet eerder subsidie hebben ontvangen. Het vissersvaartuig moet bovendien minimaal vijf jaar na de laatste subsidiebetaling in uw bezit blijven en mag in deze periode niet omgevlagd worden naar een land buiten de EU.

ENERGIEVIS aanvragen

U kunt de subsidie ENERGIEVIS aanvragen van 22 augustus tot en met 21 november 2023. De aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Hoe eerder u uw aanvraag dus indient, hoe groter de kans op beoordelen.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Neem contact met mij op

Ysbrand Derksen
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-16451104

Stuur een mailLinkedin

Ook interessant voor u

Placeholder for Binnenvaartschip waterBinnenvaartschip water
NieuwsVerduurzamen binnenvaartschepen? Vraag subsidie aan

Voor het verbeteren van emissieprestaties met een interne verbrandingsmotor.

Placeholder for Robot prototype met medewerkerRobot prototype met medewerker
WhitepaperMIT subsidieregeling: speciaal voor mkb’ers die innoveren

Bekijk of uw innovatie in aanmerking komt voor de MIT-subsidieregeling.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws