Placeholder for Vissersboot op zeeVissersboot op zee

Subsidie voor minder energieverbruik in de visserij

Wil je investeren in vissersvaartuigen om brandstof, energie en geld te besparen? Via de subsidie ENERGIEVIS krijgt u tot een maximum van 50% van de subsidiabele kosten vergoed.

03 januari 2024

ENERGIEVIS, subsidie voor verduurzaming visserij

De roep om duurzaamheid wordt steeds luider. Ook in de visserijsector en de scheepvaart. Het is van essentieel belang dat we erkennen dat onze oceanen en zeeën een kostbaar ecosysteem vormen en dat bescherming en behoud ervan een must is. Concreet betekent dit dat de visserij voortdurend wordt uitgedaagd om, in de gehele keten, zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Dit heeft invloed op onder andere gebruikte vangsttechnieken, maaswijdte van de netten of elektrificering van vaartuigen.

Wil je investeren in je vissersvaartuigen om brandstof, energie en geld te besparen? De subsidie ENERGIEVIS is gericht op innovaties die het energieverbruik in de visserij verminderen.

ENERGIEVIS voor innovatieve onderdelen

Met de subsidie ENERGIEVIS kun je vaartuigen aanpassen met innovatieve onderdelen. Zo wordt je vaartuig duurzamer en je bedrijf toekomstbestendiger.

Via de subsidie ENERGIEVIS krijg je maximaal 50% van de subsidiabele kosten vergoed. Dit tot een maximum van € 1.250.000 per eigenaar van een vissersvaartuig.

Je kunt subsidie aanvragen voor drie groepen investeringen:

Uitgesloten zijn kosten voor onderhoud en de aanschaf van vistuigen, zoals netten en fuiken. Deze kosten vallen onder de normale bedrijfsvoering.

Voorwaarden ENERGIEVIS

Om in aanmerking te komen voor de subsidie ENERGIEVIS moet je eigenaar zijn van het vissersvaartuig (binnen segment MFL1 of MFL2) en hiermee ingeschreven staan in het Nederlands Register van Vissersvaartuigen. Alleen mkb-bedrijven kunnen subsidie aanvragen.

Een andere voorwaarde is dat je zestig dagen per jaar visserijactiviteiten hebt uitgevoerd op zee. Hiervoor wordt gekeken naar een periode van twee kalenderjaren vóór het jaar van je aanvraag. Dat kan 2021 en 2022 zijn.

De installatie waarin je investeert zorgt voor een efficiënter energieverbruik. De investering moet binnen twee jaar na toekenning van de subsidieaanvraag gedaan worden. Over de investering mag je nog niet eerder subsidie hebben ontvangen. Het vissersvaartuig moet bovendien minimaal vijf jaar na de laatste subsidiebetaling in je bezit blijven en mag in deze periode niet omgevlagd worden naar een land buiten de EU.

ENERGIEVIS aanvragen

De aanvragen voor ENERGIEVIS worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Hoe eerder je je aanvraag dus indient, hoe groter de kans op beoordelen.

Je kon de subsidie tot en met 21 november 2023 aanvragen. Het is nog niet duidelijk of de subsidie in 2024 weer open gaat. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Ysbrand DerksenYsbrand Derksen
Neem contact met mij op

Ysbrand Derksen
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-16451104

Stuur een mailLinkedin

Ook interessant voor je

Placeholder for Binnenvaartschip waterBinnenvaartschip water
NieuwsVerduurzamen binnenvaartschepen? Vraag subsidie aan

Voor het verbeteren van emissieprestaties met een interne verbrandingsmotor.

Placeholder for Robot prototype met medewerkerRobot prototype met medewerker
WhitepaperMIT subsidieregeling: speciaal voor mkb’ers die innoveren

Wil je de haalbaarheid van uw innovatie toetsen? Of wil je samen met minstens één andere mkb’er werken aan het vernieuwen of ontwikkelen van een product of dienst? Dan is de MIT-regeling interessant.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws