Subsidiefocus heet voortaan Epiic Daarom Epiic

Placeholder for RestaurantRestaurant

Subsidiekansen voor de horeca in 2023

De overheid stimuleert horecaondernemers graag om te investeren. Zowel in duurzaamheid en innovatie, als in de ontwikkeling van personeel.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is interessant als u bedrijfsmiddelen aanschaft die duurzaam of energiebesparend zijn. De EIA biedt een extra aftrekmogelijkheid van uw fiscale winst. De hoogte van de aftrek bedraagt 45,5% in 2023. De investeringen die in aanmerking komen, staan op de Energielijst 2023. Enkele voorbeelden van bedrijfsmiddelen zijn:

Milieu-investeringsaftrek (MIA\Vamil)

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) bieden mogelijkheden voor de aanschaf- en voortbrengkosten van innovatieve of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

De investeringen die in aanmerking komen, staan op de Milieulijst 2023. Het fiscale voordeel dat u kunt behalen, verschilt per investering. Afhankelijk van uw investering geldt voor de MIA bijvoorbeeld een aftrekpercentage van 27% tot 45%. Daarnaast is het voor veel van de investeringen die op de lijst staan mogelijk om het bedrijfsmiddel voor 75% willekeurig af te schrijven. Hieronder enkele voorbeelden:

Let op: u moet uw aanvraag altijd binnen drie maanden na het tekenen van de koopovereenkomst indienen. Dit geldt zowel voor de EIA als MIA.

Subsidie voor praktijkleren

Ook dit jaar is het mogelijk om voor de begeleiding van leerling-werknemers binnen uw bedrijf een vergoeding te ontvangen via de Subsidieregeling praktijkleren. Bent u een erkend leerbedrijf en begeleidt u een leerling die een BBL-opleiding volgt? Dan ontvangt u per jaar maximaal € 2.700 subsidie.

Horecabedrijven komen net als vorig schooljaar in aanmerking voor een nader te bepalen bonus bovenop de standaardvergoeding van de subsidieregeling Praktijkleren.

In het whitepaper 'Praktijkleren: de juiste begeleiding, daar komt u verder mee' vindt u alle informatie over de Subsidieregeling praktijkleren overzichtelijk op een rij.

SLIM-regeling: investeren in medewerkers

Ook in 2023 kunt u subsidie aanvragen als u wilt investeren in de ontwikkeling van uw personeel. U kunt subsidie aanvragen wanneer u, eventueel samen met andere bedrijven, minimaal een van onderstaande activiteiten uitvoert:

De SLIM subsidie kent elk jaar drie openstellingen. Mkb-ondernemers kunnen een aanvraag indienen van 1 maart tot en met 30 maart en van 1 september tot en met 28 september. Voor samenwerkingsverbanden en grootbedrijven is de regeling geopend van 1 juni tot en met 27 juli.

Meer informatie of een keertje sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Mariska
Placeholder for Mariska TeurlingsMariska Teurlings
In 2023 zijn er weer veel subsidiekansen voor ondernemers in de horeca, van groot tot klein. Wilt u investeren in uw onderneming of personeel? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Mariska Teurlings
Consultant subsidies bij Epiic

Bel: 06-30393256

Linkedin

Subsidiekansen in de horeca

Een overzicht van subsidiekansen voor ondernemers in de horeca
Whitepaper
Placeholder for Stage werkleerplaats - PraktijklerenStage werkleerplaats - Praktijkleren

Download het whitepaper

Subsidie voor het opleiden van uw personeel

Download het whitepaper en bekijk wat uw subsidiemogelijkheden zijn voor het opleiden van uw medewerkers, zodat zij over de juiste expertise beschikken.