Placeholder for Electrische auto ladenElectrische auto laden

Subsidiemogelijkheden aanschaf emissieloze bedrijfswagens

Maak gebruik van voordeel als u zakelijk investeert in duurzame bedrijfswagens

15 januari 2024

MIA en SEBA combineren voor extra voordeel

De overheid blijft inzetten op het subsidiëren van elektrisch vervoer voor zakelijk gebruik, onder andere met hulp van fiscale tools. Ook in 2024 kunt u dus voordeel behalen bij de zakelijke aanschaf van een elektrisch voertuig. En dat kan extra aantrekkelijk door twee regelingen te combineren. U kunt subsidie aanvragen via de SEBA-regeling en daarnaast fiscaal voordeel behalen via de Milieu-investeringsaftrek (MIA). De MIA wordt in dat geval niet afgetrokken van het subsidiebedrag van de SEBA.

De SEBA opent waarschijnlijk pas eind maart 2024 en blijft open zolang er budget is. Hoe hoog dit budget is, is nog niet bekend.

Voorwaarden combinatie SEBA en MIA

Om een SEBA-aanvraag te doen mag u de bedrijfsauto(‘s) nog niet aangeschaft hebben. Wel moet u in het bezit zijn van een niet-bindende overeenkomst. In de praktijk betekent dit dat u eerst gebruikmaakt van de SEBA-regeling. Het is ook belangrijk dat een bedrijfsauto op het moment van aanvragen niet op naam staat in het RDW-kentekenregister. Zodra de overeenkomst definitief is, meldt u de bedrijfsauto(‘s) aan voor de MIA. Dit moet binnen drie maanden na aanschaf onder code G 3101.

Wat levert het op?

Voordeel SEBA
Ondernemers die investeren in emissieloze bedrijfsauto’s uit de voertuigcategorie N1 of N2 (tot 4250 kg) kunnen in aanmerking komen voor de SEBA. Het subsidiepercentage bedraagt 7% voor grote ondernemingen, 10% voor middelgrote onderneming en 12% voor kleine ondernemingen. Het maximum is € 5.000 per bedrijfsauto.

Voordeel MIA
Maximaal 27% van het investeringsbedrag (exclusief btw) van uw aangedreven bedrijfswagen komt in aanmerking voor de MIA. Let wel op: over de eerste € 20.000 ontvangt u geen aftrek. Over het SEBA bedrag kunt u ook geen MIA claimen. Stel, u koopt een bedrijfswagen van € 70.000. Dan ontvangt u MIA voor ten hoogste € 70.000 - € 20.000 - €2.500 = € 47.500. Bedrijfswagens die in aanmerking komen voor deze aftrek staan op de zogenaamde ‘positieve lijst’. Investeert u in een bedrijfswagen op waterstof? Dan ontvangt u 45% MIA over maximaal € 125.000 van de aanschafwaarde. Zowel voor elektrische als waterstof aangedreven auto’s geldt dat deze geregistreerd moeten zijn als een N1- of N2-voertuig.

Fiscaal voordeel elektrisch personenvervoer

Bent u taxichauffeur en wilt u investeren in een elektrische auto, dan kunt u ook van voordeel profiteren. Wanneer u een taxi voor rolstoelvervoer of met negen zitplaatsen heeft, dan geldt een MIA van 27% voor een investeringsbedrag tot maximaal € 75.000. Wanneer u investeert in een waterstof aangedreven taxi voor rolstoelvervoer of met negen dan zitplaatsen, dan geldt een MIA van 45% voor een investeringsbedrag tot maximaal € 75.000. Investeert u in een volledig elektrische bus voor personenvervoer in categorie M2 of M3? Dan is 36% MIA van toepassing. Voor een waterstof aangedreven bus is dit 45%.

Fiscaal voordeel andere voertuigen

Naast elektrische auto’s kunnen ook andere elektrische voertuigen in aanmerking komen voor de MIA. Denk aan elektrische bakfietsen of cargobikes, speed pedelacs, Automatisch Geleide Voertuigsystemen (AGV), vrachtwagens en vorkheftrucks met een hefcapaciteit van vijf ton of meer. Maar ook aan andere elektrische, mobiele machines, zoals graafmachines, laadschoppen, landbouwmachines of -trekkers. Verder zijn er ook voor de scheepvaart diverse mogelijkheden: elektrische of waterstofaandrijvingen, walstroomaansluitingen of loodvrije accupakketten. De hoogte van het fiscaal voordeel is afhankelijk van uw investering.

Fiscaal voordeel laadpalen en oplaadpunten

Heeft u geïnvesteerd in een elektrisch aangedreven voertuig, dan wilt u dat ook snel kunnen opladen bij een laadpaal of ander oplaadpunt. In 2024 komen alleen oplaadpunten voor elektrisch aangedreven zware voertuigen (Europese voertuigcategorie M2, M3, N2 of N3) en mobiele werktuigen in aanmerking voor 45% MIA. Twee belangrijke eisen zijn dat de laadpaal permanent met het internet is verbonden volgens het Open Charge Point Protocol (OCPP) en een uitgangsvermogen heeft van ten minste 22 kW.

Vraag op tijd aan

Uw investering in een emissieloos voertuig komt tot maximaal drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting in aanmerking voor de SEBA. Wacht dus niet te lang met aanvragen.

Whitepaper
Placeholder for Groene landbouwGroene landbouw

Download het whitepaper

Fiscaal voordeel investering met EIA en MIA

Wilt u investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Vraag fiscaal voordeel aan via de EIA en MIA\Vamil. Download het whitepaper.

Meer informatie of een keertje sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Hans
Placeholder for Hans JacobsHans Jacobs
Meer weten over de mogelijkheden die de MIA of Vamil u kan bieden? Neem contact met mij op

Hans Jacobs
Manager innovatie bij Epiic

Bel: 06-22798926

Linkedin

Fiscaal voordeel via de Milieu-investeringsaftrek

Wilt u investeren in energiezuinige en/of milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen? Maak gebruik van de Milieu-investeringsaftrek. De consultants van Epiic kunnen u informeren over de subsidiemogelijkheden die deze fiscale regeling u kan bieden.

Placeholder for Zonnepanelen en windmolensZonnepanelen en windmolens
Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil

Fiscaal voordeel op milieuvriendelijke investeringen.

Placeholder for Groene landbouwGroene landbouw
Subsidies duurzaam investeren

Met duurzame investeringen veel geld besparen.

Placeholder for Electrische auto wordt geladenElectrische auto wordt geladen
Fiscaal voordeel op energiezuinige bedrijfsmiddelen

Energie-investeringsaftrek biedt fiscaal voordeel bij aanschaf van...

Samen maken we uw innovatie tot een succes

Innovatie zorgt voor vragen. Epiic heeft de antwoorden.

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

  • Uitgekiend stappenplan
    Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
  • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
    Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt.
  • Een echte gesprekspartner
    Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.