Subsidiefocus heet voortaan Epiic Daarom Epiic

Placeholder for Binnenvaartschip waterBinnenvaartschip water

Verduurzamen binnenvaartschepen? Vraag subsidie aan

Voor het verbeteren van emissieprestaties met een interne verbrandingsmotor.

02 november 2022

Subsidie verduurzaming binnenvaartschepen

Bent u eigenaar van een binnenvaartschip, dan kunt u nu gebruikmaken van de Subsidieregeling Verduurzaming Binnenvaartschepen (SRVB). Doel van de subsidieregeling is het verbeteren van emissieprestaties met een interne verbrandingsmotor. Gaat u voor duurzaam? Wacht dan niet te lang en vraag subsidie aan!

Via de Subsidieregeling Verduurzaming Binnenvaartschepen (SRVB) komen de volgende maatregelen in aanmerking voor subsidie:

 1. De aanschaf en installatie van een motor type IWP, IWA of NRE of van een andere motor die op basis van de NRMM-verordening als gelijkwaardig is erkend.
 2. De aanschaf en installatie van een SCR-katalysator voor een reeds ingebouwde motor als dit leidt tot vermindering van de uitstoot van stikstofoxiden. Deze reductie moet ten minste 60% zijn van de norm die wordt gesteld aan een motor met vergelijkbaar vermogen (typegoedkeuring CCR2).
 3. De aanschaf en installatie van een elektrische aandrijfmotor. Deze investering komt alleen in aanmerking voor subsidie als elektriciteit wordt opgewekt door een batterij of brandstofcel of als de verbrandingsmotor eenvoudig door een batterij of brandstofcel kan worden vervangen.
 4. Het laten opstellen van een rapport door een erkend of gecertificeerd meetbedrijf waarin de meetresultaten van emissies van de motor na uitvoering van de maatregelen in de praktijk zijn weergegeven. Dit rapport moet voorafgaand aan de aanvraag tot subsidie zijn opgesteld.

Naast bovengenoemde acties kunt u ook subsidie aanvragen voor het treffen van extra maatregelen die leiden tot reductie van geluidsemissie binnen en buiten uw vaartuig.

Subsidie aanvragen

De te ontvangen subsidie bedraagt 40% van de totale investeringskosten tot een maximum van € 200.000 per vaartuig. Dit percentage kan verhoogd worden met 10% voor middelgrote ondernemingen en met 20% voor kleine ondernemingen.

Subsidieaanvragen voor categorie 1, 3 en extra geluidsreductie kunt u tot en met 31 oktober 2023 indienen. Aanvragen voor categorie 2 en 4 zijn mogelijk tot en met 31 oktober 2025. Alle aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. In totaal is er voor de looptijd tot en met 2025 € 76,7 miljoen budget beschikbaar.

Meer informatie of een keer sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Joost
Placeholder for Joost JanssenJoost Janssen
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden die de SRVB u biedt? Neem contact met mij op

Joost Janssen
Manager innovatie

Bel: 06-23928457

Linkedin

Samen maken we uw innovatie tot een succes

Innovatie zorgt voor vragen. Epiic heeft de antwoorden.

Innovatie tools

Van innovatie naar een succesvol project met de innovatie tools van Epiic

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

 • Uitgekiend stappenplan
  Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
 • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
  Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt.
 • Een echte gesprekspartner
  Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.
Placeholder for BinnenvaartschipBinnenvaartschip
NieuwsVergroenen binnenvaartvloot met subsidie duurzame binnenvaartmotoren

Stimuleren van verdere verduurzaming van de binnenvaartsector.

Placeholder for Containers binnenhavenContainers binnenhaven
NieuwsBijna zeven miljoen subsidie voor versterking binnenhavens Maas

Epiic heeft bijna € 7 miljoen subsidie binnengehaald voor Rhombus Upside. Een grote stap op weg naar een betere infrastructuur van de havens.

Placeholder for Voedseltransitie innovatieVoedseltransitie innovatie
NieuwsInnovatiekracht vergroten met subsidies

Subsidies om innovatieve samenwerkingsprojecten te financieren.