

Windturbine bouwen? Zo komt u in aanmerking voor subsidie
Bent u actief in de tuinbouw of agribusiness en denkt u eraan om te investeren in windenergie? Dan krijgt u via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) financieel voordeel. De regeling biedt zakelijke gebruikers overigens ook de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor zonne-energieprojecten. Dit zijn de voorwaarden.
Financieel voordeel met ISDE
De aanschaf van windturbines zorgt voor lagere energiekosten en een vermindering van uw CO2-uitstoot. Maar het investeren in groene energie biedt niet alleen zakelijke voordelen. Het is ook nog eens goed voor het duurzame imago van uw bedrijf. Via de ISDE kunt u nu verduurzamen met financieel voordeel.
Dit zijn de voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie voor windturbines, zijn een aantal voorwaarden van toepassing.
- Zakelijk gebruik: alleen als geldig rechtspersoon komt u in aanmerking voor de subsidie. Ook maatschappen, stichtingen, vennootschappen onder firma en commanditaire vennootschappen kunnen een aanvraag indienen.
- Grootte: voor elke windturbine is een minimale rotoroppervlakte van 50 m2 vereist. Dit geldt ook wanneer u meerdere windturbines bezit, waarbij elke individuele turbine moet voldoen aan deze minimale rotoroppervlakte.
- Stroomsterkte: om de windturbine(s) te verbinden met het elektriciteitsnet, moet er gebruik worden gemaakt van een aansluiting met een maximale totale doorlaatwaarde van 3*80 A (aansluiting voor kleinverbruik).
- Aanvraag: een bewijs van een vergunningsaanvraag voor de windturbine is vereist bij het indienen van de subsidieaanvraag. Daarnaast moet u ook de vergunning zelf kunnen overhandigen.
- Installatie: hu laat en bouw-installatiebedrijf de installatie van de windturbine verzorgen. Het is niet toegestaan om de turbine zelf te bouwen.
- Koop: voordat u een overeenkomst voor de aankoop van de windturbine sluit met de leverancier, moet u eerst de subsidie aanvragen.
- In gebruik: als u de subsidieaanvraag toegekend heeft gekregen, moet de windturbine binnen 24 maanden operationeel zijn.
- Eerdere subsidie: als u al eerder subsidie heeft ontvangen voor een kleinschalige windturbine op dezelfde locatie, kunt u niet nogmaals een aanvraag indienen.
Hoogte subsidiebedrag
De hoogte van de subsidie is variabel en hangt af van diverse factoren, waaronder het vermogen van de turbine en de jaarlijkse energieproductie. De subsidie wordt berekend op basis van een vast tarief per kilowattuur (kWh) dat naar verwachting door de windturbine zal worden opgewekt gedurende een periode van vijftien jaar. Voor kleinschalige windturbines bedraagt de maximale subsidie € 66 per vierkante meter rotoroppervlak. Voor het jaar 2023 is er een budget van € 30 miljoen beschikbaar voor zonnepanelen en kleinschalige windturbines.
Aanvraag indienen
U kunt tot 31 december 2023 uw ISDE-aanvraag indienen. De RVO bepaalt of u in aanmerking komt voor de subsidie. Zorg ervoor dat u alle vereiste documenten en informatie correct aanlevert om uw kans op subsidietoekenning te vergroten.
Meer informatie of een keer sparren?
Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.


Neem contact met mij op
Ook interessant


Download het whitepaper
Duurzaam bedrijfspand? Fiscaal voordeel en subsidie
Wilt u investeren in de bouw of verbouw van een bedrijfspand? En wilt u daarbij milieuvriendelijke en energiezuinige maatregelen treffen? Dan zijn er diverse mogelijkheden om fiscaal voordeel te ontvangen of subsidie aan te vragen. Denk aan de investeringsregelingen EIA en MIA\Vamil of aan subsidies zoals ISDE en SDE++.

