EFRO
Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) heeft tot doel de economische verschillen tussen de Europese regio’s te verkleinen. In Nederland zijn er vier interessante EFRO-programma's: voor Noord-, Oost-, Zuid- en West-Nederland. Doel? Een slimmere en groenere economie.
Subsidie informatie
Afhankelijk van regio
€ 507 miljoen
Regionaal
EFRO, subsidie voor regionale ontwikkeling en innovatie
Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) financiert verschillende programma’s gericht op de ontwikkeling van gebieden die economisch gezien minder ver zijn. Maar ook ontwikkelde regio’s kunnen gebruikmaken van het EFRO-programma. Het fonds richt zich bijvoorbeeld op het versterken van het regionale concurrentievermogen en het verbeteren van de werkgelegenheid. En dat biedt heel veel kansen voor ondernemers in álle regio's in Nederland. Zolang het maar om activiteiten gaat die bijdragen aan een groenere en slimmere economie. Benieuwd naar de kansen voor je project?
EFRO-programma's Nederland
Nederland ontvangt € 507 miljoen van de Europese Unie om diverse EFRO-programma’s uit te voeren in de periode van 2021-2027. Het budget dat door de Europese Unie is vrijgemaakt voor de EFRO-programma’s is specifiek bedoeld ter ondersteuning van het mkb. Het subsidieprogramma richt zich op het groener en slimmer maken van Europa. Denk aan economische activiteiten, zoals innovatie (slimmer) en een koolstofarme (groenere) economie.
In Nederland zijn er vier EFRO-programma’s. Elk programma heeft zijn eigen gebiedsspecifieke prioriteiten en voorwaarden. In 2024 zijn er voor elke regio verschillende interessante subsidierondes.
- Noord-Nederland (EFRO Noord): het programma houdt zich actief bezig met de economische ontwikkeling van de noordelijke regio's. Het richt zich op diverse sectoren met een specifieke focus op duurzame energie.
- Oost-Nederland (EFRO Oost): het programma richt zich op de economische ontwikkeling van de oostelijke regio's van Nederland. Ook hier ligt de focus op het vergroten van de economische bedrijvigheid in deze gebieden, waarbij de lokale economieën en bedrijven profiteren van de aangeboden steun.
- Zuid-Nederland (OPZuid): het programma is gericht op het stimuleren van innovatie en het bevorderen van de overgang naar een koolstofarme economie. Het benadrukt ook de noodzaak om de economische concurrentiekracht te vergroten.
- West-Nederland (Kansen voor West): het programma is gericht op het versterken van de economische positie van deze regio. Het programma is vooral gericht op innovatie en duurzaamheid, waarbij het de ambitie heeft om het leidende economische gebied van het land te zijn.
Voorwaarden EFRO
EFRO heeft voor elke regio heeft een gebiedspecifiek programma met eigen mogelijkheden en voorwaarden. Een aantal voorwaarden zijn echter overal gelijk:
- Projecten hebben een sterke focus op innovatie, duurzaamheid en circulariteit.
- Projecten leveren een sterke bijdrage aan de regionale doelstellingen en bieden zowel financieel als economisch voldoende toekomstperspectief.
- Samenwerking en kennisdeling tussen bedrijven, kennisinstellingen en/of semipublieke organisaties staan centraal. De meeste projectvormen vragen om samenwerkingsverbanden bestaande uit tenminste twee partners.
- Het mkb maakt aantoonbaar onderdeel uit van het project.
- Bij technologische innovatie moet het TRL-niveau 6 tot 9 zijn.
(Uitzondering is Oost-Nederland waarvoor een TRL-niveau 4 tot 8 geldt).
Tip!
De EFRO-regeling werkt volgens een first-come-first-serve-principe. Dit betekent dat je aanvraag op volgorde van binnenkomst wordt beoordeeld. Neem dus nu contact op met onze EFRO-specialisten om te starten met de voorbereiding van je aanvraag. Zo vergroot je de kans op een succesvolle aanvraag.
Meer informatie of een keer sparren?
Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.
Wil je weten of je project in aanmerking komt voor EFRO? Neem contact met mij op
Ook interessant voor je
Epiic neemt het volledige subsidietraject uit handen
Daarom een subsidietraject via Epiic
Wil je je innovatiekracht vergroten? Of wil je investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of personeel? Vaak gaat het om kostbare trajecten. Overheden zien gelukkig het belang. Er zijn veel interessante subsidies.