Placeholder for RobotRobot

Horizon Europe

In 2021 heeft de Europese Commissie het subsidieprogramma Horizon Europe gelanceerd. Dit programma is de opvolger van Horizon 2020 en kenmerkt zich door heel ambitieuze doelstellingen. Kijk alleen al naar het budget van € 100 miljard. Wilt u investeren in onderzoek, technologische ontwikkeling en innovatie binnen Europa? Het programma in vogelvlucht.

Subsidie informatie

Indieningsperiode

Meerdere data

Type subsidie

Europees

Subsidiepercentage

Tot 100% subsidiabele kosten

Subsidie voor onderzoek, technische ontwikkeling en innovatie

Horizon 2020 was tot nu toe EU’s grootste subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie ooit. Gezien de vele succesvolle aanvragen wil de Europese Commissie daarmee door. Opvolger Horizon Europe moet wetenschap en innovatie verder stimuleren om zo het concurrentievermogen van Europa verder te vergroten. Het programma is gebaseerd op drie pijlers. Daarnaast is er een horizontaal deel. Dit is gericht op het optimaliseren van de impact van alle projecten die met hulp van Horizon Europe uitgevoerd worden.

De drie pijlers van Horizon Europe

1. Excellent onderzoek
Deze pijler beoogt de wetenschap in Europa op het allerhoogste niveau te brengen en houden. Daarnaast moet Europa ‘the place to be’ worden voor ’s werelds beste onderzoekers. De pijler kent drie onderdelen.

2. Wereldwijde uitdagingen en industriële concurrentie
Binnen deze pijler ligt de nadruk op de aanpak van wereldwijde vraagstukken én het bevorderen van de concurrentie binnen zes clusters:

 1. gezondheid;
 2. cultuur, creativiteit en inclusieve samenleving;
 3. binnenlandse veiligheid;
 4. digitalisering, industrie en ruimte;
 5. klimaat, energie en mobiliteit;
 6. voedsel, bio-economie, natuurlijke grondstoffen, agricultuur en milieu.

3. Innovatief Europa
Deze pijler richt zich op het bevorderen van het innovatieve klimaat binnen Europa. Dit moet ertoe leiden dat het Europese concurrentievermogen versterkt wordt. De pijler steunt hiervoor op de European Innovation Council (EIC), een Europese subsidie voor mkb-ondernemers. De EIC richt zich op twee onderdelen:

 1. innovaties met een laag technology readiness level (TLR);
 2. innovaties met een hoog TLR.

Daarnaast richt de derde pijler zich op Europese innovatieve ecosystemen. Doel is om die systemen te versterken en innovatie-actoren met elkaar te verbinden.

Horizontale acties
De horizontale acties binnen Horizon Europe zijn erop gericht de Europese Onderzoeksruimte (ERA) te versterken. Horizon Europe zet hiervoor diverse instrumenten in, waaronder COST (European Cooperation in Science and Technology), een organisatie die research en innovatienetwerken ondersteunt.

Placeholder for Horizon Europe EpiicHorizon Europe Epiic

Horizon Europe: vijf missies

Naast de drie pijlers kent Horizon Europe vijf missies. Deze missies moeten de effectiviteit van Horizon Europe waarborgen en richten zich op het vinden van oplossingen voor de grootste uitdagingen waarvoor wij wereldwijd staan:

 1. aanpassing aan klimaatverandering;
 2. onderzoek kanker;
 3. zorgdragen voor gezonde oceanen, zeeën, kust- en binnenwateren;
 4. bouwen klimaatneutrale en slimme steden;
 5. waarborgen gezondheid bodem en voedsel.

Horizon Europe loopt van 2021 tot 2027. Er zijn elk jaar verschillende interessante openstellingen. Elke openstelling kent eigen voorwaarden. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.

Whitepaper
Placeholder for Gloeilamp in handGloeilamp in hand

Subsidie voor grensverleggende innovaties

Download het whitepaper

Wilt u investeren in grensverleggende innovaties? De Europese Unie ondersteunt u graag via de European Innovation Council (EIC). Informeer naar de subsidiemogelijkheden

Meer informatie of een keertje sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Roy
Placeholder for Roy HovenRoy Hoven
Wilt u sparren over de mogelijkheden die Horizon Europe u biedt? Neem contact met mij op

Roy Hoven
Directeur bij Epiic

Bel: 06-22464517

Linkedin

Ook interessant voor u

Placeholder for AI Artificial Intelligence schermAI Artificial Intelligence scherm
ArtikelInvesteren in AI? Vijf subsidiekansen

Ook aan de slag met de ontwikkeling van AI? Vijf interessante subsidies en fiscale regelingen die helpen om investeren in AI mogelijk te maken.

Placeholder for Lancering raket 2Lancering raket 2
NieuwsTwee openstellingen EIC Accelerator in 2024

Als mkb’er een innovatie naar de internationale markt brengen? De EIC Accelerator is er speciaal om baanbrekende innovaties op te schalen en over de landsgrenzen heen uit te rollen. In 2024 zijn er twee openstellingen.

Placeholder for Twee mannen schudden handen om hun internationale samenwerking te bekrachtigenTwee mannen schudden handen om hun internationale samenwerking te bekrachtigen
ArtikelHorizon Europe: een succesvol samenwerkingsproject opzetten gaat zo

Horizon Europe biedt prachtige kansen om samen met internationale partners aan baanbrekende innovatie te werken. Het opzetten van een succesvol samenwerkingsproject vergt wel inzet en goede voorbereiding. Deze stappen helpen.

Placeholder for Waterstof tankstationWaterstof tankstation
ArtikelWaterstof: de kansen voor de ondernemer

Waterstof zorgt voor een schonere toekomst. Als ondernemer bijdragen? Het Nationaal Waterstof Programma biedt tal van interessante subsidies. Bijvoorbeeld voor de opschaling van waterstofproductie, het bouwen van waterstoftankstations en het toepassen van waterstof in mobiliteit en transport.

Placeholder for Nieuw-ZeelandNieuw-Zeeland
NieuwsNieuw-Zeeland nu ook deelnemer subsidieprogramma Horizon Europe

Vanaf 2023 mag ook Nieuw-Zeeland deelnemen aan het subsidieprogramma Horizon Europe. Interessant als u samen met een bedrijf uit Nieuw-Zeeland een innovatieproject wilt uitvoeren.

Placeholder for Gloeilamp die innovatie uitbeeldtGloeilamp die innovatie uitbeeldt
NieuwsMet Horizon Europe wereldwijde uitdagingen aanpakken

Maak kans op subsidie met uw innovatieve technologie

Placeholder for SatellietSatelliet
NieuwsCluster 4 Horizon Europe: Industrie, digitalisering en ruimtevaart

Investeert u in een groene en digitale transitie? Check uw kansen in cluster 4 van Horizon Europe: ‘Industrie, digitalisering en ruimtevaart.’

Placeholder for Gloeilamp in handGloeilamp in hand
WhitepaperEIC voor grensverleggende innovaties

Wilt u als ambitieuze mkber investeren in grensverleggende innovaties?

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

 • Uitgekiend stappenplan
  Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
 • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
  Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt.
 • Een echte gesprekspartner
  Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.
Placeholder for Video subsidies still 3Video subsidies still 3

Epiic neemt het volledige subsidietraject uit handen

Daarom een subsidietraject via Epiic

Wilt u uw innovatiekracht vergroten? Of wilt u investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of uw personeel? Vaak gaat het om kostbare trajecten. Overheden zien gelukkig het belang. Er zijn veel interessante subsidies.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws