Interreg
Het Europese subsidieprogramma Interreg biedt ondernemers de mogelijkheid om internationaal samen te werken aan duurzame projecten. Het programma maakt onderdeel uit van het EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling).
Subsidie informatie
Meerdere data
Europees
Ja
Subsidie voor innovatieve duurzaamheidsprojecten
Het Europese subsidieprogramma Interreg biedt ondernemers de mogelijkheid om internationaal samen te werken aan duurzame projecten. Het programma maakt onderdeel uit van het EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling).
Wil je internationaal samenwerken aan projecten die Europa duurzamer maken en die zorgen dat je onderneming beter bestand is tegen klimaatverandering? Of bent je op zoek naar internationale partners om je innovatie te implementeren? Als ondernemer of onderzoeker kun je gebruikmaken van het Interreg subsidieprogramma.
Interreg subsidieprogramma
Het Interreg subsidieprogramma bestaat uit drie verschillende onderdelen:
- Interreg A: grensoverschrijdend, samenwerking in grensregio’s;
- Interreg B: transnationaal, samenwerking tussen regio’s in verschillende landen;
- Interreg C: Europees, interregionaal en Europabreed (niet gebonden aan een bepaalde regio).
Interreg A: subsidie voor grensoverschrijdende samenwerking
Het Interreg A subsidieprogramma is grensoverschrijdend van aard en bestaat uit 73 samenwerkingsprogramma’s. In Nederland kennen wij vier Interreg A subsidieprogramma’s, namelijk:
- Interreg Duitsland – Nederland;
- Interreg Vlaanderen – Nederland;
- Interreg Euregio Maas – Rijn;
- Twee Zeeën-programma.
Voor het Interreg A programma is € 274,5 miljoen subsidie beschikbaar.
Interreg B: subsidie voor transnationale samenwerking
Nederland kent twee transnationale subsidieprogramma’s, waarin meerdere landen met elkaar samenwerken. Het gaat hier om gebieden die groter zijn dan die uit het Interreg A programma. Deze subsidieprogramma’s richten zich op innovatie, duurzaamheid, ontwikkeling en transport om zo te komen tot een duurzame werk- en leefomgeving. Voor Interreg B is € 104,1 miljoen begroot voor Nederland.
Dit zijn de transnationale programma’s in Nederland:
- Interreg North Sea Region (NSR): voor demonstratieprojecten op het gebied van innovatie, duurzaamheid, groene transitie en klimaatbestendigheid. Binnen projecten moet je samenwerken met minstens twee partners uit twee verschillende landen. Organisaties uit Frankrijk, België, Duitsland, Zweden, Denenmarken, Noorwegen en Nederland kunnen met elkaar samenwerken.
- Interreg North West Europe: bij deze projecten richt je je op innovatie, slimme en rechtvaardige energietransitie, klimaatbestendigheid en efficiënt gebruik van materialen en hulpbronnen. Bij dit programma werken Zwitserland, Frankrijk, Luxemburg, België, Duitsland, Ierland en Nederland samen.
Interreg C: subsidie voor Europese samenwerking, interregionaal en Europabreed
In Nederland kennen wij drie Europabrede Interreg subsidieprogramma’s:
- Interreg Europe richt zich op het verbeteren van het beleid, de bijbehorende instrumenten en programma’s voor regionale ontwikkeling.
- Epson is een onderzoeksprogramma rond vraagstukken van territoriale cohesie en ruimtelijke ordening.
- Urbact IV richt zich op stedelijke ontwikkeling en netwerken en draagt bij aan de economische en sociale ontwikkeling van Europa.
Interreg programma C wordt vanuit de begroting van de Europese Unie gefinancierd.
Wil je meer weten over de subsidiemogelijkheden van Interreg? Neem contact met mij op
Ook interessant voor je
Epiic neemt het volledige subsidietraject uit handen
Daarom een subsidietraject via Epiic
Wil je je innovatiekracht vergroten? Of wil je investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of personeel? Vaak gaat het om kostbare trajecten. Overheden zien gelukkig het belang. Er zijn veel interessante subsidies.