Placeholder for Stage werkleerplaats - PraktijklerenStage werkleerplaats - Praktijkleren

Praktijkleren

Biedt u een praktijkleerplaats aan? Dan is de subsidie Praktijkleren interessant. De subsidie zorgt voor een tegemoetkoming in de kosten van de begeleiding van een leerling, student of promovendus.

Subsidie informatie

Subsidiebedrag

€ 2.700 per leer-werkplek

Indieningsperiode

3 juni tot en met 17 september 2024

Extra subsidie

Landbouw, horeca en recreatie

Investeren in het opleiden van toekomstig personeel

De overheid wil ondernemers stimuleren te investeren in het opleiden van toekomstig personeel. De subsidie Praktijkleren compenseert u voor de tijd die u nodig heeft om leerling-werknemers goed te begeleiden. De hoogte van de vergoeding hangt af van het aantal weken dat een stagiair bij u heeft gewerkt. De maximale uitkering bedraagt € 2.700 per praktijk- of werkleerplaats. Omdat het bij de subsidie Praktijkleren gaat om schoolgaande leerlingen wordt de subsidie per schooljaar verstrekt.

Tip: biedt u een leerplek aan voor mbo bbl-leerlingen in de landbouw, horeca of recreatie? Dan hebt u recht op een extra subsidie-uitkering. De hoogte hiervan is nog niet bekend.

Welke opleidingen komen in aanmerking voor subsidie Praktijkleren?

De subsidie is bedoeld voor leerlingen van de volgende opleidingen:

Aanvraag subsidie Praktijkleren in 2024

Voor het schooljaar 2023 - 2024 kunt u van 3 juni tot en met 17 september 2024 een subsidieaanvraag indienen.

Let op: vanaf 2024 moet een aanvraag voor de subsidie Praktijkleren in het nieuwe aanvraagportaal ingediend worden. Intermediairs en tussenpersonen hebben een ketenmachtiging nodig als zij voor u een aanvraag willen indienen. Het aanvragen van deze machtiging kan enkele dagen duren. Start dus tijdig met uw voorbereidingen. Het aanvragen van de ketenmachtiging verzorgen we uiteraard graag voor u.

Wilt u meer weten over de subsidie praktijkleren? In het whitepaper 'Praktijkleren: de juiste begeleiding, daar komt u verder mee' vindt u alle informatie overzichtelijk op een rij.

Naast de subsidie voor praktijkleren zijn er nog meer interessante subsidies voor de financiering van een opleiding of begeleiding van medewerkers. Deze subsidies kunt u terugvinden op de overzichtspagina 'Subsidies en personeel.

Toekomst subsidie Praktijkleren

Na een evaluatie van de bestaande regeling heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besloten de regeling Praktijkleren na 2023 met vijf jaar te verlengen. Er worden geen grote inhoudelijke wijzigingen verwacht voor de eerstvolgende openstelling.

Voor 2024 is € 19 miljoen gereserveerd voor de regeling Praktijkleren om het effect van de stijging van het aantal bbl-studenten in het mbo en het aantal deeltijd- en duaalstudenten in het hbo te compenseren. Zodoende kan de vergoeding van € 2.700 per leer-werkplek gehandhaafd worden.

Whitepaper
Placeholder for Stage werkleerplaats - PraktijklerenStage werkleerplaats - Praktijkleren

Download het whitepaper

Subsidie voor het opleiden van uw personeel

Download het whitepaper en bekijk wat uw subsidiemogelijkheden zijn voor het opleiden van uw medewerkers, zodat zij over de juiste expertise beschikken.

Meer informatie of een keer sparren?

Neem vrijblijvend contact op. Samen maken we dromen waar.

Neem contact met ons op
Placeholder for Celine HuiskampCeline Huiskamp
Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de subsidie voor praktijkleren? Neem contact met mij op

Celine Huiskamp
Consultant innovatie bij Epiic

Bel: 06-47928531

Linkedin

Ook interessant voor u

Placeholder for Stagiair in garage aan het werkStagiair in garage aan het werk
Subsidies en personeel
NieuwsOok in 2024 subsidie Praktijkleren voor leerling-werknemers

Heeft u in 2024 een leerling-werknemer begeleid in uw bedrijf? Dan kunt u aan het eind van het schooljaar weer de subsidie Praktijkleren aanvragen.

Placeholder for Stage werkleerplaats - PraktijklerenStage werkleerplaats - Praktijkleren
Subsidies en personeel
NieuwsGa nu samen voor SLIM

Vindt u het belangrijk te investeren in de kennis en groei van uw medewerkers? Dan kunt u op drie momenten in 2024 de SLIM-subsidie aanvragen. Wees er wel op tijd bij. De SLIM-regeling is populair!

Placeholder for Stagiaires leren in een fabriekStagiaires leren in een fabriek
Subsidies en personeel
NieuwsSubsidie Praktijkleren ook voor Derde Leerweg

Veel werkgevers weten dat zij de subsidie Praktijkleren kunnen aanvragen voor het begeleiden van leerlingen die een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) volgen. Minder bekend is dat deze subsidie ook geldt voor de Derde Leerweg. De voorwaarden op een rij.

Placeholder for Oudere werknemer in fabriekOudere werknemer in fabriek
Subsidies en personeel
NieuwsMDIEU voor duurzame inzetbaarheid en eerder uittreden

Vindt u het als ondernemer belangrijk dat uw medewerkers gezond kunnen doorwerken tot hun pensioen? Of wilt u oudere werknemers met zwaar werk de mogelijkheid geven eerder te stoppen met werken? Dan biedt de MDIEU interessante mogelijkheden.

Placeholder for Ontwikkelen personeelOntwikkelen personeel
Subsidies en personeel
NieuwsSamen werken aan personeelsontwikkeling met SLIM-subsidie

Eenmaal per jaar kunt u samen met andere mkb'ers SLIM-subsidie aanvragen. Bijvoorbeeld voor het maken van ontwikkelplannen of een nieuwe leermethode.

Placeholder for leerling mbo werk aan machine in praktijkonderwijsleerling mbo werk aan machine in praktijkonderwijs
Subsidies en personeel
NieuwsBetere aansluiting onderwijs op arbeidsmarkt? In 2024 weer RIF-subsidie

Het beroepsonderwijs moet beter aansluiten op onze arbeidsmarkt. Via het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF) wil de overheid projecten stimuleren die hieraan bijdragen. Heeft u een idee? In 2024 kunt u tot € 2,5 miljoen subsidie aanvragen per project.

Placeholder for TipsTips
Subsidies en personeel
ArtikelSubsidie Praktijkleren, dit zijn de tips & tricks

Bent u een leerwerkbedrijf, heeft u het afgelopen schooljaar leerlingen begeleid en wilt u in aanmerking komen voor de subsidie Praktijkleren? Dit zijn de tips & tricks om te voldoen aan de voorwaarden van de subsidie Praktijkleren en om maximale subsidie te behalen.

Placeholder for Agruniek RijnvalleiAgruniek Rijnvallei
Wij verzorgen jaarlijks succesvol de subsidieaanvraag voor praktijkleren voor AgruniekRijnvallei
Placeholder for Roy HovenRoy Hoven

Roy Hoven
Directeur, Epiic

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

  • Uitgekiend stappenplan
    Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
  • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
    Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt.
  • Een echte gesprekspartner
    Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.
Placeholder for Video subsidies still 3Video subsidies still 3

Epiic neemt het volledige subsidietraject uit handen

Daarom een subsidietraject via Epiic

Wilt u uw innovatiekracht vergroten? Of wilt u investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of uw personeel? Vaak gaat het om kostbare trajecten. Overheden zien gelukkig het belang. Er zijn veel interessante subsidies.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws