Subsidiefocus heet voortaan Epiic Daarom Epiic

Placeholder for Robotarm schudt hand van manRobotarm schudt hand van man

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk

Fiscale stimuleringsregeling voor R&D-projecten

Fiscale stimuleringsregeling voor R&D-projecten

De fiscale stimuleringsregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) vergoedt loon- en overige kosten van R&D-werkzaamheden. Of het nu om producten, processen, programmatuur of technisch wetenschappelijk onderzoek gaat. Wilt u de financiële lasten van uw R&D-projecten verlagen en voert u de R&D-werkzaamheden als onderneming zelf uit? Dan is de WBSO-regeling interessant.

Fiscaal voordeel met WBSO

De fiscale regeling is toegankelijk voor iedere ondernemer in Nederland, ongeacht bedrijfsgrootte of sector. De regeling stimuleert innovatie. Voor deelname aan de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk moeten projecten betrekking hebben op onderzoek naar of ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) producten, processen of programmatuur.

Maakt u gebruik van de WBSO, dan draagt u minder loonheffing af. Het loonbelastingvoordeel van de WBSO wordt berekend over het totaal aan loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O) plus de overige kosten en uitgaven. Voor zelfstandige ondernemers die minimaal 500 onderzoeksuren per jaar maken is er een vaste aftrek. Startende zelfstandige ondernemers ontvangen daarnaast extra aftrek. De vaste aftrek is in 2023 € 14.202. De extra aftrek is € 7.106.

Het aanvragen van WBSO-subsidie kan doorlopend. Per jaar kunt u vier keer een aanvraag indienen. Dit voor een periode van minimaal drie en maximaal twaalf maanden.

WBSO in 2024

De WBSO-percentages voor 2024 zijn gelijk aan die in 2023.

Innovatiebox en WBSO

Een S&O-verklaring geeft niet alleen recht op vermindering van de af te dragen loonbelasting. Onder bepaalde voorwaarden kunt u deze verklaring ook benutten voor de Innovatiebox. De Innovatiebox is een fiscale faciliteit, waarmee de overheid winsten uit innovatie tegen een lager tarief belast. Voor innovatieve ondernemers kan dit een groot fiscaal voordeel opleveren.

Wilt u gebruikmaken van de Innovatiebox, dan kunt u kiezen uit twee mogelijkheden: de standaard Innovatiebox of het Innovatiebox-forfait. Welke fiscale regeling voor u het meest gunstig is, is afhankelijk van diverse factoren en verschilt dus per onderneming. Onze experts adviseren u hier graag over.

Meer weten

Wilt u meer informatie over de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk of weten hoe u maximaal gebruik kunt maken van deze subsidie? Download het whitepaper 'Financieel voordeel WBSO'.

Whitepaper
Placeholder for Robotarm schudt hand van manRobotarm schudt hand van man

Download het whitepaper

Fiscale stimuleringsregeling voor uw R&D projecten

Financiële lasten van speur- en ontwikkelingswerk verlagen en voert u deze werkzaamheden zelf als onderneming uit? Behaal nu fiscaal voordeel met WBSO.

Meer informatie of een keertje sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Roy
Placeholder for Roy HovenRoy Hoven
Wilt u weten hoe u maximaal gebruik kunt maken van deze subsidie? Neem contact met mij op

Roy Hoven
Directeur bij Epiic

Bel: 06-22464517

Linkedin

Ook interessant voor u

Placeholder for Virtual realityVirtual reality
ArtikelIn drie stappen voorbereid op een WBSO-controlebezoek

Wilt u weten hoe u zich optimaal kunt voorbereiden op een WBSO-controle?

Placeholder for Robot stopt geld in spaarpotRobot stopt geld in spaarpot
NieuwsInnovatiebox nog waardevoller in 2023

De Innovatiebox wordt in 2023 nog belangrijker voor innovatieve ondernemers die hun belastingdruk willen verlagen.

Placeholder for SeenonsSeenons
Placeholder for Epiic logo rgbEpiic logo rgb
Een wereld zonder afval, dat is het doel van Seenons. Om dit doel te kunnen bereiken maakt Seenons gebruik van subsidies.
Placeholder for Joost SimkensJoost Simkens

Joost Simkens
Consultant innovatie, Epiic

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

  • Uitgekiend stappenplan
    Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
  • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
    Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt.
  • Een echte gesprekspartner
    Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.
Placeholder for Video subsidies still 3Video subsidies still 3

Epiic neemt het volledige subsidietraject uit handen

Daarom een subsidietraject via Epiic

Wilt u uw innovatiekracht vergroten? Of wilt u investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of uw personeel? Vaak gaat het om kostbare trajecten. Overheden zien gelukkig het belang. Er zijn veel interessante subsidies.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws