Placeholder for Robotarm schudt hand van manRobotarm schudt hand van man

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk

Fiscale stimuleringsregeling voor R&D-projecten

Subsidie informatie

Tarieven

1ste schijf: 32% (starters 40%), 2de schijf: 16%

Grens 1ste schijf S&O-(loon)kosten

€ 350.000

S&O-aftrek zelfstandigen

€ 15.551 (voor starters € 7.781 extra)

Fiscale stimuleringsregeling voor R&D-projecten

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is een fiscale stimuleringsregeling die de kosten van R&D-werkzaamheden vergoedt. Of het nu om producten, processen, programmatuur of technisch wetenschappelijk onderzoek gaat. Wil je de financiële lasten van je R&D-projecten verlagen en voer je de R&D-werkzaamheden als onderneming zelf uit? Dan is de WBSO-regeling interessant. Fiscaal voordeel met WBSO

De fiscale regeling is toegankelijk voor iedere ondernemer in Nederland, ongeacht bedrijfsgrootte of sector. De regeling stimuleert innovatie. Voor deelname aan de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk moeten projecten betrekking hebben op onderzoek naar of ontwikkeling van technisch nieuwe (onderdelen van) producten, processen of programmatuur.

WBSO in 2024

Maak je gebruik van de WBSO, dan draag je minder loonheffing af. Het loonbelastingvoordeel van de WBSO wordt berekend over het totaal aan loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O) plus de overige kosten en uitgaven. Voor zelfstandige ondernemers die minimaal 500 onderzoeksuren per jaar maken is er een vaste aftrek. Startende zelfstandige ondernemers ontvangen daarnaast extra aftrek. De vaste aftrek is in 2024 € 15.551. De extra aftrek is € 7.781.

Het aanvragen van WBSO-subsidie kan doorlopend. Per jaar kun je vier keer een aanvraag indienen. Dit voor een periode van minimaal drie en maximaal twaalf maanden.

Wil je meer informatie over de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk of weten hoe je maximaal gebruik kunt maken van deze subsidie? Download het whitepaper 'Financieel voordeel WBSO'.

Download het whitepaper

In 2024 blijven de WBSO-percentages gelijk aan die in 2023.

Innovatiebox en WBSO

Naast het verlagen van de af te dragen loonbelasting biedt een S&O-verklaring onder bepaalde voorwaarden ook toegang tot de Innovatiebox.. Deze fiscale faciliteit belast winsten uit innovatie tegen een lager tarief. Voor innovatieve ondernemers kan dit een groot fiscaal voordeel opleveren. Om profijt te hebben van de Innovatiebox moet je vennootschapsbelastingplichtig zijn en winsten behalen met je innovatieve projecten. Het effectieve tarief van de vennootschapsbelasting voor deze winsten is 9%.

Wil je gebruikmaken van de Innovatiebox, dan kun je kiezen uit twee mogelijkheden: de standaard Innovatiebox of het Innovatiebox-forfait. Welke fiscale regeling voor je het meest gunstig is, is afhankelijk van diverse factoren en verschilt dus per onderneming. Onze experts adviseren je hier graag over.

Meer weten

Wil je weten hoe je maximaal gebruik kunt maken van de WBSO. Neem contact op met Roy Hoven, via telefoonnummer 06-22464517 of stuur Roy een e-mail.

Whitepaper
Placeholder for Robotarm schudt hand van manRobotarm schudt hand van man

Download het whitepaper

Fiscale stimuleringsregeling voor uw R&D projecten

Financiële lasten van speur- en ontwikkelingswerk verlagen en voert u deze werkzaamheden zelf als onderneming uit? Behaal nu fiscaal voordeel met WBSO.

Meer informatie of een keertje sparren?

Samen maken we dromen waar.

Neem contact op met Roy
Placeholder for Roy HovenRoy Hoven
Wil je weten hoe je maximaal gebruik kunt maken van deze subsidie? Neem contact met mij op

Roy Hoven
Directeur bij Epiic

Bel: 06-22464517

Linkedin

Ook interessant voor je

Placeholder for AI Artificial Intelligence schermAI Artificial Intelligence scherm
ArtikelInvesteren in AI? Vijf subsidiekansen

Ook aan de slag met de ontwikkeling van AI? Vijf interessante subsidies en fiscale regelingen die helpen om investeren in AI mogelijk te maken.

Placeholder for Virtual realityVirtual reality
ArtikelIn drie stappen voorbereid op een WBSO-controlebezoek

Wil je weten hoe je je optimaal kunt voorbereiden op een WBSO-controle?

Subsidies

Daarom een sub­si­die­tra­ject via Epiic

Door de bomen het bos kwijt? Geen zin in ingewikkelde trajecten? Epiic neemt u het volledige subsidietraject uit handen.

  • Uitgekiend stappenplan
    Het subsidielandschap is uitgebreid en complex. Daarom werken onze experts volgens een uitgekiend stappenplan. Zo weten we zeker dat geen kans onbenut blijft.
  • Van subsidieaanvraag tot eindverantwoording
    Onze experts vragen niet alleen subsidie aan, ze weten ook alles van projectbegeleiding. Heel handig. Zo weet u zeker dat uw project aan alle voorwaarden voldoet en u geen voordeel misloopt.
  • Een echte gesprekspartner
    Kennis van uw sector is een voorwaarde voor het laten slagen van uw project. Daarom zijn onze consultants altijd gespecialiseerd in een specifieke sector. En dat merkt u direct. U zit altijd aan tafel met een specialist die zich thuis voelt in de wereld die uw huis is.
Placeholder for Video subsidies still 3Video subsidies still 3

Epiic neemt het volledige subsidietraject uit handen

Daarom een subsidietraject via Epiic

Wilt u uw innovatiekracht vergroten? Of wilt u investeren, bijvoorbeeld in duurzame bedrijfsmiddelen of uw personeel? Vaak gaat het om kostbare trajecten. Overheden zien gelukkig het belang. Er zijn veel interessante subsidies.

Nieuwsbrief
Placeholder for Nieuwsbrief aanmeldenNieuwsbrief aanmelden

Aanmelden nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws